Mor je znepokojivě romantický komiks o konci světa

9. září 2016
Liberatura

Rozálii je třináct let. Její maminka odjela do sanatoria, ale jen tak se z něj nevrátí. Evropu zachvátila epidemie moru. Rozálie musí zůstat v bytě se svým despotickým otcem, dvěma bratry, komornou a malým psem. Na ulicích je pusto, prázdno. Přeživší musí nosit ochranné masky, se kterými vypadají jako návštěvníci dekadentního bálu. Kdy ho někdo přijde zatrhnout? To se dozvíte v komiksové trilogii Mor od Milady Mašinové a Petry Josefíny Stibitzové.

S usmívajícími se autorkami otevíráme hned na začátek Liberatury téma konce světa. „Já si myslím, že svět určitě skončí,“ potvrzuje Milada Mašinová, která stojí za scénářem Moru. „Společnost dospěla do takové fáze, kdy máme skoro všechno a začínáme řešit věci, které nejsou úplně podstatné. Svět Moru, dekadentního měšťanského prostředí, je vlastně trochu přehnaná verze naší reality. Jsem teď asi trochu depresivní, ale myslím si, že dospíváme do nějaké změny, nejspíš bude velká.“ Neviditelným katalyzátorem konce v komiksu Mor je nemoc, protože podle Milady je nemoc to jediné, čeho se všichni bojí, co nemají pod kontrolou.

trailer Komiks Mor from eliška vojtková on Vimeo.

Zvláštní na komiksu Mor je jeho romantický nádech, zvláštní pohádkové bezčasí, ve kterém se postavy pohybují. Právě díky němu je dílo Josefíny a Milady tak působivé. Kontrast vznikl díky setkání na workshopu UMPRUM x FAMU. „Do ateliéru přišlo patnáct scenáristu z FAMU, kteří měli svoje povídky. Začalo to takovými námluvami. My jsme si zkusili nějaké skici, vybrali si, co nás baví textově, a měli se spárovat. Někde to šlo hnedka, někde až potom, co jsme si promluvili, což se stalo mně s Miladou,“ vypráví Josefína a přiznává, že text její budoucí spolupracovnice se jí vůbec nelíbil. Nakonec ale Milada s Josefínou našly společnou řeč a vznikl tak komiks Mor. V rámci spolupráce UMPRUM x FAMU vznikl třeba i komiks Marka Šindelky a Nikoly Logosové Jaro a mnoho dalších.

03692927.jpeg

Jak vznikal komiks Mor, kdy vznikne jeho filmová podoba a jak vypadá budoucí umělecká dráha Milady Mašinové a Josefíny Stibitzové – pokud tedy neskončí svět? Poslechněte si poslední Liberaturu!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka