Liberatura: Nejmladší talent Alžběta Luňáčková na sbírku nespěchá

24. říjen 2013

V druhém díle našeho pátrání po mladých básnických nadějích jsme objevili úplně nejmladší básnířku v historii celé Liberatury. Nutno podotknout, že najít osmnáctiletou Alžbětu Luňáčkovou z Opavy nebylo nic těžkého.

Hodně se o ní mluví, má za sebou už publikaci v časopise Host, přední umístění v prestižních soutěžích, jako je Ortenova Kutná Hora nebo Literární soutěž Františka Halase. Jiní mladí autoři by asi už utíkali k nakladatelům s hotovou knížkou. Alžběta Luňáčková je ale na svůj věk nečekaně trpělivá.

„Dostala jsem dvě nabídky na vydání, ale ještě bych s tím chtěla počkat. Myslím si, že je dobré, abych s tím byla spokojená a přesvědčená, že to bude dobré,“ odpovídá nám na otázku, jestli už chystá debut. Ať už vyjde dřív, či později, můžete se těšit na intimní lyriku v podobě básní-miniatur, které se svou atmosférou i jazykem zatím nejvíc blíží Janu Skácelovi.

Ukázky z její tvorby nebo povídání o tom, jak je možné, že většina našich talentů přichází ze severní Moravy, si můžete poslechnout v poslední Liberatuře s Alžbětou Luňáčkovou.

Alžběta Luňáčková (*1995) pochází z Opavy, kde studuje gymnázium. Básně publikovala například v časopise Host.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka