Praha avantgardní aneb Kde přišel Wolker o panictví

20. listopad 2014
Liberatura

„Jak ses dostal domů? Nemuřel jsi steskem po Finale? Kolika nevěstkami asi člověk projde, když projde dveřmi u Finale? Myslím, že dokonce sami sebou tam procházíme,“ píše v dopise Nezvalovi básník Konstantin Biebl v březnu roku 1922. Finale byla vinárna a nevěstinec, o kterém mimo jiné básní i křehký poeta Jiří Wolker. Tolik k odpovědi na otázku v nadpisu. Jestli vás zajímá, kde Finale stálo a kdo všechno z českých meziválečných literátů a umělců se v něm scházel, vydejte se s námi na procházku po Praze avantgardní!

Neobvyklý literární průvodce právě vychází v nakladatelství Academia a jeho autoři jsou Kateřina a Karel Piorečtí. Dobu meziválečné avantgardy si vybrali proto, že „je to období, kdy se česká literatura postavila na vlastní nohy“, vysvětluje Kateřina. Stejně tak byla jasná volba Prahy, konkrétně pak korzo na Národní třídě, kde to v době mezi válkami žilo nejvíce. Koneckonců jsme se na místo i vydali a zjistili, před kterou kavárnou stával indián, o němž básnil Konstantin Biebl.

Poslechněte si poslední Liberaturu a dozvíte se také, jak vypadá a kde se shromažďuje literární život dnes.

03255248.jpeg
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.