Překnížkováno: Za hezkou fasádou čtenářská kultura hubne

4. březen 2015
Liberatura

Březen je měsícem čtenářů, a tak jsme se spolu s Jiřím Trávníčkem podívali, jak jsme na tom my Češi se čtením. Hlavní poznatek z třetího statistického výzkumu čtenářství je obsažen už v názvu jeho knihy: Překnížkováno.

„Jsme přehlceni nabídkou knih a spíš nás to deprimuje, než aby nás to podněcovalo,“ vysvětluje na úvod Jiří Trávníček, jak na čtenáře působí přeplněná knihkupectví. Na takzvaný přehřátý knižní trh reagujeme mimo jiné tím, že paradoxně nakupujeme méně knih než dříve. „Mladší generace v té hypernabídce nějak umí plavat, ale pro generaci moji a mých rodičů je to traumatizující,“ dodává s tím, že přehlceni jsme vším, nejen knihami.

V rámci Evropy patří Česko v množství vydávaných titulů k nadprůměrným zemím, pokud jde o domácí knihovny, jsou Češi dokonce evropskými rekordmany. Jiří Trávníček ale doplňuje „hezká statistická čísla“ méně lichotivými poznatky z posledního výzkumu: „Co se týče statistických čtenářů, kteří přečtou alespoň jednu knihu ročně, skutečně jich přibývá. To je sice hezky vypadající fasáda, která nás staví v rámci Evropy na čelné místo, ale za touto fasádou naše čtenářská kultura hubne, mizejí nadprůměrní čtenáři.“

Podle čeho si vybíráme knihy, kdy už u nás bylo překnížkováno a proč tolik čtenářů tvrdí, že je jejich nejoblíbenější knihou Babička Boženy Němcové? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Trávníčkem.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.