„Roudnice je porodnicí všech mých básní,“ říká Milan Děžinský

14. červenec 2017
Liberatura

Nejnovější sbírkou Obcházení ostrova završil Milan Děžinský trilogii, kterou psal patnáct let. „Začala Přízraky, vrcholila Tajným životem a tohle je takové maličké smíření se a zakončení tohoto období,“ říká básník.

„Reálným předobrazem toho symbolu je říční ostrov na Labi v Roudnici nad Labem, který nemá jméno. Není na něj přístup, takže většina lidí ho zná jen z pohledu z mostu nebo ze břehu. Je to takové tajemné místo,“ uvádí Milan Děžinský, pro kterého je prý Roudnice, kde žije přes čtyřicet let, „porodnicí všech jeho básní“.

Většina textů se ale v případě Milana Děžinského rodí poměrně dlouze a bolestivě. „Nejsem spontánní typ. Vždycky jsem záviděl těm básníkům, kteří si sednou a napíšou první verš – jak se říká ‚od Boha‘ – a pak už to jede samo. U mě to funguje jinak. Mám hotový příběh, ale výraz hledám hodně dlouho,“ vysvětluje s tím, že základy některých básní v téhle sbírce jsou i patnáct dvacet let staré.

„Příjemný pocit nastane v okamžiku, kdy báseň dopíšu a řeknu si: Jo, takhle by to mohlo vypadat. Ale pak nastává ta dřina, a to je příprava knížky. To je pro mě rok práce,“ říká Děžinský a přiznává, že tuhle etapu, kdy je třeba nad texty sedět, nesnáší.

Poslechněte si celý rozhovor s básníkem Milanem Děžinským a ukázky z jeho sbírky Obcházení ostrova.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.