Spisovatelka Markéta Pilátová: Buď jste posera, anebo hrdina

25. červen 2014
Liberatura

„Původně to měl být kluk, ale zjistila jsem, že se nedokážu vcítit do 18letého puberťáka, takže jsem to kompletně předělala na ženskou hrdinku,“ popisuje Markéta Pilátová zrod Karly, hlavní postavy svého nového románu Tsunami blues, který nás zavede na zpustošené thajské pláže i za kubánskými disidenty.

„Viděla jsem v praxi lidi, kteří se nebojí. To, že se někdo nebojí a riskuje krk, je hodně velká morální vzpruha, protože my už tady díky bohu tyhle starosti nemáme. Někdy je dobré si to připomenout, nezapomínat na morální imperativy, které se v dnešní roztříštěné době smazávají a je lehké je relativizovat. Na Kubě jsem si uvědomila, že některé věci jsou buď černé, nebo bílé – buď jste posera, anebo hrdina,“ vzpomíná Markéta Pilátová na svou cestu na Kubu, kam vezla léky a finanční pomoc tamním disidentům.

„Ten zážitek mnou hrozně otřásl, protože jsem zažila takové déjà vu. Podobné pocity měl člověk za komunismu u nás, zažívala jsem tam stejnou bezmoc vůči represivnímu systému. To ve mně vyvolávalo melancholickou, ale zároveň i bojovnou náladu, a zjistila jsem, že to přesně vystihuje fenomén blues – je to smutek, ve kterém je zároveň vztek.“

Jakou hudbu poslouchala Markéta Pilátová při psaní svého románu, koho a proč učí v Brazílii češtinu a jaká bude její příští kniha? Poslechněte si celý rozhovor včetně ukázky z románu Tsunami blues:

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.