Toy Box v Liberatuře: Vždycky mě přitahovali špinaví kluci ze squatu

28. leden 2015
Liberatura

Toy Box zná hodně lidí díky street artu, v knižním světě se ale právě teď představuje jako debutantka se svým komiksovým románem Moje kniha Vinnetou. Ústřední otázka knížky zní: Když z vašeho života někdo odejde, co po něm zůstane?

Toy Box ve svém komiksu spojuje příběh 8letého kluka, který píše vlastní knihu o Vinnetouovi, s autentickými vzpomínkami na mladou squatterku Semtexdesign. „Když ten malý kluk dočetl knihu na stránku, kde Vinnetou zemře, rozhodl se, že jí dopíše dobrý konec. Já jsem chtěla příběhu o Semtexdesign také nakreslit dobrý konec, takže jsem dala tyhle dva příběhy dohromady,“ vysvětluje autorka prolnutí dvou linií i alternativní happy end knihy.

Prostředí squatů, kde se část knihy odehrává, zná Toy Box velmi dobře, v komiksu se představí konkrétně nizozemský ADM a pražská Milada. „Špinaví kluci ze squatu, kteří vypadají, že jim člověk nejdřív musí uvařit polívku a vykoupat je ve vaně, mě vždycky přitahovali. Ale na squatu jsem nikdy nebydlela, už proto, že je to dočasná věc a nikdy nevíte dne ani hodiny, kdy přijde policie a vyklidí to,“ říká Toy Box, která momentálně fandí žižkovské iniciativě Klinika.

Jak Moje kniha Vinnetou vznikala, proč Toy Box ukrývá svou identitu a čí tváře si půjčila do svého komiksu, si poslechněte v rozhovoru.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.