V Liberatuře se pašovaly knížky Edice Expedice

20. srpen 2014
Liberatura

I česká literatura může připomínat špionážní filmy. Třeba když se mluví o době normalizace, kdy vznikala samizdatová nakladatelství jako Vaculíkova Edice Petlice a Havlova Edice Expedice.

Knížky tehdy zakázaných autorů se často dostaly i za hranice: „Knížky se pašovaly tajně v polstrováních různých aut, kufrech, byly na tom salámy, aby knížky nebyly vidět. V roce 1981 došlo k tomu, že na hranicích Československa jedno pašerácké auto zastavili a zjistili, že veze čtyři tuny knížek,“ popisuje akční literární svět Gabriela Romanová, autorka knihy Příběh Edice Expedice.

„Dnešnímu čtenáři může moje knížka konečně dát přehled o tom, jak dobrodružné bylo vydávat v době normalizace literaturu, kterou jsi opravdu vydávat chtěla,“ vysvětluje Gabriela, proč si vybrala za látku své knížky právě svět samizdatu. Co všechno se vydávalo v Edici Expedice, jak vůbec takové vydávání na koleni probíhalo a mělo v malých nákladech vůbec nějaký dopad? To vám zodpovíme v tematické Liberatuře, která připadá na 20. srpna, tedy den před výročím okupace sovětskými tanky.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.