„Zóna je pokus najít kontrolu nad bordelem, co nám lítá v hlavě,“ říká Ondřej Buddeus

2. květen 2017
Liberatura

Nová sbírka Ondřeje Buddeuse se vám možná rozpadne pod rukama dřív, než ji vůbec začnete číst. Zóna totiž nemá tradiční knižní formát, v deskách najdete volně vložené listy, na kterých je z jedné strany báseň a z druhé fotka věžáku. „Nahrává to tomu, že do sbírky vnikne naprosto organický nepořádek. Každá sada by tak měla být jedinečná,“ dodává Ondřej.

Chaos vůbec je jedním z ústředních témat Zóny, která si dává poměrně ambiciózní cíl zmapovat proměny mentálního klimatu středoevropského regionu. „Za posledních pět, osm, deset let jsme se ocitli v úplně nové mediální situaci. Tím se proměnil i způsob, jakým používáme jazyk. A protože jazyk a psaní je doslovné myšlení, proměnil se i způsob, jakým myslíme. Všichni si stěžují, jak jsou nesoustředění, řeší moc věcí najednou – snažíme se o multitasking naprosto banálních i bytostně důležitých témat,“ vysvětluje Ondřej, co se ve sbírce, kterou psal přibližně šest let, snažil zachytit. „Možná je to nějaká utopická snaha najít jakousi kontrolu nad tím bordelem, který člověku neustále lítá v hlavě.“

Za zmatek v našich hlavách si podle Ondřeje můžeme především sami, protože jsme v podstatě vyškrtli čas, kdy nepřijímáme žádné informace. „Jsme v situaci, kdy je každé prázdné místo zaplněné. Když čekáš na tramvaj, všichni se koukají na Facebook, znovu a znovu si zaplňují hlavu dalšími a dalšími informacemi a podněty. Kdo dělá svobodný zenový zevling? Na tu defragmentaci není kdy, protože si ji nedovolíš.“

Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Buddeusem, ve kterém jsme kromě sbírky Zóna mluvili i o tom, co plánuje v rámci Českého literárního centra, do jehož čela se před nedávnem dostal.

Ondřej Budeus - Zóna
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.