Prague Fashion Weekend 2014 očima Modeschau: Méně je více

9. září 2014

Pátý ročník Prague Fashion Weekend přinesl radikální změnu: nové vedení a nový koncept, který snížil náklady a přitom zvýšil úroveň události. Drahý bílý stan nahradil levnější a přitom reprezentativnější prostor pražské právnické fakulty. Show na efekt pro veřejnost vystřídal civilní minimalismus, díky kterému mohli přítomní novináři a nákupčí z Česka i zahraničí dobře posoudit vlastnosti předváděných kolekcí. S výjimkou jedné patřily všechny přehlídky kolekcím na sezonu jaro/léto 2015.

Nová nesmlouvavá architektura MBPFW

„Nešlo mi o to, zalíbit se všem. Zásadní pro mě je, jestli jsem o věci přesvědčený já osobně. A na drtivou většinu návrhářů jsem opravdu hrdý za to, co předvedli. Právnická fakulta je podle mě pro tuhle událost ideální prostředí. Její architektura skvěle podtrhuje vše, co se tu postaví navíc, pokud je to kvalitní,“ řekl mi v průběhu zkoušky před závěrečnou přehlídkou soutěžního workshopu Red Cut ředitel události a autor nového konceptu Prague Fashion Weekend Lukáš Loskot.

03204107.jpeg

Důvěru dostal od majitele pořádající agentury Czechoslovak Models Václava Dejčmara: „Prague Fashion Weekend děláme už pátým rokem a od začátku hledáme tu správnou podobu události, tak aby byla zajímavá pro širokou veřejnost, novináře, ale i pro zahraniční hosty. Aby nešlo jen o provinční událost, ale aby byla atraktivní i pro svět. Udělali jsme už několik verzí a tahle se mi zatím líbila nejvíc.“

Mezinárodní VIP: celebrity, obchodníci, novináři

Vedle nového vzhledu události byli zásadní a vítanou změnou zajímaví a vlivní zahraniční hosté. Kromě vizuálně křiklavých VIP celebrit, které přitáhly pozornost bulvárních i seriózních médií, jako Rick Genest aka Zombie Boy nebo londýnský umělec Pandemonia, přijeli i lidé zajímaví pro módní insidery a návrháře: zahraniční nákupčí a novináři.

03204108.jpeg

Kolekce Petry Ptáčkové zaujala zástupce barcelonského butiku Doshaburi a do svého výčtu oblíbených ji zařadila i Rikke Israelsen z MUUSE, kterou dále zaujaly Daniela Pešková a Martina Špetlová. První řady patřily profesionálům z Dash Magazine, Primitive London nebo Temporary Showroom.

K nejvtipnějším momentům pro mě osobně patřilo setkání se dvěma domácími hosty, které jsem ve VIP salonku MBPFW nečekala: Jaromíra Jágra, který se přišel podívat na přehlídku Petry Ptáčkové, vystřídal známý pražský kavárník Ondřej Kobza. Společně se Zombie Boyem a latexovou Pandemonií mohli mít neskutečnou společnou fotku, ke které bohužel nedošlo.

Stefan Siegel: nový luxus a mrtvé trendy

Hostem zajímavým pro novináře, marketéry, online specialisty i návrháře byl Stefan Siegel z vlivné platformy Not Just A Label. Zakladatel a CEO jednoho z nejsledovanějších světových webů, co podporuje nové návrhářské talenty, měl v rámci MBPFW seminář, který jsme s Modeschau měli velkou čest zaštítit. Stefanův přístup osloví zejména vyznavače individuality a svobodného a samostatného přístupu k životu. Poslechněte si jeho osvěžující názory na nové pojetí luxusu, na rostoucí módní uniformitu, zbytečnost několika kolekcí ročně a následování globálních trendů.

Top přehlídky

V Modeschau nerada ztrácím čas psaním a natáčením o věcech, které mě nezaujaly, proto uvádím jen designéry, jejichž kolekce mě osobně nadchly: Martina Špetlová opět ukázala geniální práci s kůží, přidala navíc semiš a hedvábí. Prozradila, že jeden komplikovaný kabát, se vyrábí přibližně dva dny. Vedle nejslabší kolekce MBPFW, kterou ukázala Klára Nademlýnská, jasně zazářilo nové jméno, absolventka zlínské UTB a studentka UMPRUM Daniela Pešková.

03204105.jpeg

Daniela představila minimalistickou kolekci s citem pro zajímavý detail na vysoké úrovni. Výtečná byla i Petra Ptáčková, která se posouvá novým zajímavým směrem, inspirovala se čínským příběhem opičího krále a pracovala s maskami a výztužemi. Provokativní fúzi klubové a fitness módy představili designéři LaFormela a sofistikovanou eleganci s výrazným autorským rukopisem poslali na molo Jindra Jansová a Miro Sabo.

Ve skvělé formě se představila značka Chatty i Lay Sedláková, nezklamala Zuzana Kubíčková ani Pavel Berky. Efektní výtvarnější kolekcí zaujala Tereza Rosálie Kladošová a citlivým propojením Art Protis s oděvem si získala respekt Karolína Juříková.

Světlana Kulíšková: Art Protis pro Calvina Kleina, Pradu nebo Marca Jacobse

03204104.jpeg

Na rozhovor s Karolínou Juříkovou, který jsme přinesli v minulém dílu, navazujeme setkáním s českou umělkyní a textilní výtvarnicí Světlanou Kulíškovou. Kromě společné práce na kolekci chystají na podzim i výstavu, kterou bude hostit jedna z velkých brněnských galerií. O specifikách Art Protis a jeho využití v módě jsem se Světlanou Kulíškovou natáčela mezi přehlídkami MBPFW. V rozhovoru se dozvíte o spolupráci s Karolínou Juříkovou i světovými módními značkami.

Doprovodný program: mladá nezávislá scéna i komerce

Vedle intenzivního hlavního programu, který zaplnil čtyři přehlídkové dny, stojí za zmínku i bohatý a různorodý doprovodný program. Ten zahrnul kromě seminářů a přednášek pod záštitou Modeschau a Czech Fashion Council i prodejní pop-up výstavy českých i zahraničních designérů, do kterých se zapojily nezávislé i komerční platformy: od Fox Gallery přes Czech Labels & Friends, Kurator, La Gallery Novesta, Prague Kabinet až po Galerii Září nebo Cut Club. Do posledních dvou zmíněných expozic nahlédneme v příštím dílu Modeschau, ve kterém vás také čeká reportáž z nové krejčovské dílny Mirky Horké na pražských Vinohradech.

Playlist:
Ariel Pink – Put Your Number In My Phone (4AD)
Ellie Goulding – Burn, Dubbel Dutch Remix (Mixpak Rec.)
PVC – Beautiful Day (DeepRot)
Anna Calvi – Jezebel (Domino Records)
London Grammar – Hey Now, J´adore Dior Remix (Metal & Dust)
Dubbel Dutch – Hardly Breathing (Mixpak Rec.)
The Weeknd – What You Need, Jacques Greene Remix (Republic)
Whiskers Po – Yes (Hot N Heavy)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.