Filip Jakab: z Haagu k Meadham Kirchhoff; Filip Hieke: Pack Up Your Five Plums; Markéta Martišková: Life after Life

30. září 2014

O stáži u extravagantního designérského dua Meadham Kirchhoff a studiu návrhářství v Haagu jsme natáčeli s designérem Filipem Jakabem. Za přehlídkovým večerem Sci-Fi Safari se ohlédneme rozhovorem s Markétou Martiškovou. Přinášíme také reportáž z uvedení nové pánské kolekce návrháře Filipa Hieke a z nezávislého prostoru pro módu, hudbu a umění RanDOMArt.

Filip Jakab: z Haagu k Meadham Kirchhoff
Zatímco loňská kolekce Filipa Jakaba byla fantaskním a divoce barevným příběhem o imaginární cestě Anny Piaggi do Tokia, aktuální linie přináší obrat k maximálnímu soustředění na samotnou podstatu oděvu: „Mým cílem byla zpočátku absence jakéhokoliv pocitu, šlo mi výhradně o vnímání struktury a pohybu látky na těle. Pracoval jsem s dvěma různými technikami lepení látky, vytvářel jsem vlastní umělé tkanivo, které se na těle láme, otevírá a při chůzi získává novou formu.“

Kolekce An Absence Equals Presence / dynamic and reducing software vznikala v rámci stáže na Královské akademii v Haagu. Její estetiku a barevnost částečně ovlivnilo setkávání se studenty Art Science a Autonomní tvorby. Po semestru v Haagu Filip zamířil na pracovní stáž do londýnského studia Meadham Kirchhoff. Poslechněte si více v rozhovoru.

03219808.jpeg

Filip Hieke: Pack Up Your Five Plums
Student UMPRUM Filip Hieke na sebe už několikrát upozornil zajímavými kolekcemi a projekty s dobrým komerčním potenciálem. V Modeschau jste už mohli slyšet třeba o značce TVA2, kterou Filip vytvořil společně s Marcelou Křížovou. Nově přichází s pánskou linií s názvem Pack Up Your Five Plums, která hladce spojuje světový trend sportovního lifestylu s lokální českou průmyslovou produkcí a tradicí. Efektní detail patřil pružné stuze s vytkaným názvem kolekce, vyrobené v české továrně Elasta Vestil.

Dobře fungovaly i různobarevné tenisky BOTAS 66, které doplňovaly všechny outfity. Kolekce i její přehlídka v Popupstore na Letné působily uvolněně a civilně. Vybrané kousky se Filip Hieke brzy chystá zpřístupnit v e-shopu, v jednání je zastoupení v obchodech v Praze a Brně a možná i v Berlíně. Rozhovor jsme natáčeli hned po přehlídce v backstagei.

Markéta Martišková: Life after Life
Rodačku ze Vsetína v Česku jen tak nepotkáte. A zpátky domů se nechystá ani teď, po dokončení bakalářského studia na Royal Academy of Fine Arts v belgických Antwerpách. Její extravagantní kolekce jsme už mohli vidět na několika ročnících Prague Fashion Weekend. Vloni jsme informovali o kolekci Keep In Ballance, se kterou Markéta na MBPFW 2013 vyhrála soutěž Start-Up. Teď přinášíme rozhovor o nové kolekci Life after Life, která se kromě dámské linie rozrostla i do dětských modelů. Její přehlídka byla i díky roztomilým dětským modelkám vrcholem večera Sci-Fi Safari, který uspořádal Czech Fashion Council.

03219809.jpeg

Mezi pěti kolekcemi, které Sci-Fi Safari představilo v (bohužel) kýčovitém interiéru podniku s názvem Fashion Club, vynikala také práce Eshy Mlynarčíkové XXIX.IX.MMXIV. Jde o bakalářskou kolekci ze zlínské UTB, o které jste si v Modeschau mohli poslechnout už v červnu.

RanDOMArt: hudba, umění a nezávislá móda
Praha se pro mladé manžele Kubikovy ukázala jako ideální místo k životu mezi Moskvou a Berlínem. Zatímco Anna se věnuje šití a pletení, Antona zaměstnává hlavně hudba. Patřil k prvním pionýrům techna v Rusku a respekt si pomalu získává i na pražské klubové scéně. „V Moskvě se toho děje tolik, že máte každý večer třeba deset míst, kam byste opravdu chtěli jít tancovat a bavit se. Tady mi to zatím takové nepřijde, ale rádi se to pokusíme změnit k lepšímu,“ říká mi Anna při návštěvě v ateliéru RanDOMArt, který je základnou pro jejich aktivity.

03219810.jpeg

Zatím jsou tu hlavně vinyly s elektronickou hudbou a Anniny svetry, které mají nádech grunge. Zajímavým detailem jsou zaplétaná očka kovových řetízků. Kontakt chladu a hřejivosti, tvrdosti železa a měkkosti vlny je pro Annu hlavní inspirací v nové kolekci, na které momentálně začíná pracovat. Poslechněte si rozhovor o ateliéru RanDOMArt, svetrech a životě mezi Moskvou a Prahou.

Odkazy:
www.tprj.net
www.meadhamkirchhoff.com
www.filiphieke.cz
www.facebook.com/popupstorecz
www.sci-fi-safari.com
randomart.cz

Playlist:
Bondax – Only You Know (Sony Music)
Sirma – Trigger Blue Hawaii Remix (uns.)
Wiley – On A Level (Big Dada)
denitia and sene – Side fx (Rinse)
Saint Pepsi – Fiona Coyne (Carpark)
Kumisolo – Kung Fu Boy (Flau)
Baths – Disorderly (Anticon)
Maya Jane Coles & Gaps – Never Walk Away (I/AM/ME)
Neneh Cherry – Spit Three Times, Lee Bannon Remix (Smalltown Supersound)
Gidge – Huldra (Atomnation)
For You Katrina – Never Tried (Fathermother)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.