Praha, Plzeň, Zlín: bakalářky a diplomky nastupujících českých návrhářů

23. červen 2016

Červen je pro české studenty designu měsícem obhajob a semestrálních výstav. V Modeschau přinášíme ochutnávku prací z pražské UMPRUM, z Ateliéru designu oděvu na UTB Zlín i z plzeňské Fakulty designu a umění.

Artsemestr UMPRUM: kolekce pro Skejtistán a transformace modrotisku

Jako první vykopli výstavu závěrečných prací studenti liberecké TUL, kterým jsme se věnovali minule. Tentokrát přinášíme souhrn reportáží, které vznikly pro dva díly vysílání Modeschau, abyste měli průřez talenty z Prahy, Zlína a Plzně hezky na jednom místě. Začneme výstavou Artsemestr na UMPRUM. Tu neoficiálně vykopla přehlídka studentů Liběny Rochové, kterou hostily gotické sklepy Paláce Kinských. Vedle řady dobře zvládnutých kolekcí inspirovaných Japonskem se na ní představila i bakalářská práce věnovaná afghánskému projektu Skejtistán. Pokračuje Barbora Procházková: „Jde o projekt, který vytvořili v Kábulu dva Australani. Vedle provozování skejtparku pořádají různé vzdělávací programy pro místní děti. Kolekce je inspirovaná malými holčičkami na skejtech v šatičkách s velkými helmami a chrániči. Chtěla bych ji vydražit a peníze poslat na podporu Skejtistánu.“ Více si poslechněte v reportáži zde.

Vedle studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi na Artsemestru, co se týče módy, zazářil také Ateliér textilní tvorby. Tématem byla transformace tradičního modrotisku a vznikla řada zajímavých prací, o kterých ještě uslyšíte v některém z letních dílů. Na diplomové práce návrhářů z UMPRUM se zaměříme v příští Modeschau. Už teď můžeme nalákat na rozhovor o pletené kolekci Terezy Rosalie Kladošové. Výstavy diplomek módních návrhářů z UMPRUM můžete vidět do 29. června v budově školy a v galerii Kvalitář.

Plzeňská FDU: hmatový vjem a prádlová estetika

Z plzeňských prací nás zaujala závěrečná kolekce Terezy Švolíkové. Ta přidala další kapitolu k sérii plzeňských intimních minimalistických prací, které často souvisí s haptickou percepcí. Dotek, zajímavá povrchová struktura a fyzický a duševní prožitek spojený s interakcí s oděvem jsou zásadní i pro další designérky, které prošly studiem v Plzni a aktuálně spolu s Terezou tvoří skupinu Dry Milk Of Virgin Mary. Tereza se tentokrát zaměřila na prádlo jako nejintimnější část šatníku. Do oděvu přenesla jeho fyzickou blízkost lidské kůži a otisk lidského těla i činností s prádlem spojených. Použila různé ruční techniky, založené na přirozených vlastnostech materiálů, bavlněného úpletu a voálu. Inspirovala se mimo jiné nakrčením prádla při sušení na šňůře nebo vytahanými místy po kolíčcích. V jedné z příštích Modeschau vám představíme další zajímavou práci z Plzně, která se také ubírá směrem k intimním momentům a haptice oděvu, její autorkou je Martina Mlezivová.

Zlínský Ateliér designu oděvu: krásná plíseň nebo Alenka v říši divů

Studenti ADO si pro letošní rok vymohli změnu názvu přehlídky závěrečných prací z popisného a strohého Exit na pozitivnější a živější Exist. Svou prací na kolekcích i samotné show potvrdili, že vzestupná tendence zlínské módy stále pokračuje, a my doufáme, že to tak bude i nadále. Podobně jako vloni, kdy se kolekce předvedly v krásném prostoru Domu umění, i letos přinesla lokace zajímavý pohled na specifickou zlínskou architekturu. V jedné z prostorných, vzdušných a světlých hal industriálního komplexu Svit se představilo hned několik povedených kolekcí. Ty navíc letos neobdivovali jen místní, pedagogové, přátelé a blízcí studentů, ale i početná delegace módních bloggerek a bloggerů z Prahy.

Působivou a přitom velmi nositelnou kolekcí plnou velkých objemů a měkkých splývavých tvarů se se studiem na UTB rozloučila Denisa Dovalová. K měkkým liniím se obrátila i Michaela Hriňová v bakalářské kolekci inspirované Alenkou v říši divů a pyžamovou uvolněností. Jeden z mediálně nejznámějších mladých talentů ADO, Jan Černý, se odrazil od džínovky z 90. let a na její dekonstrukci a upcyklaci založil fetišistickou kolekci inspirovanou veksláky a prostituty z divokých porevolučních let. Zapracováním syrové rýže nebo sušené levandule do oděvů zaujala Terezie Cočevová a skvělou práci odvedla na diplomové kolekci inspirované plísní Marie Nováková.

Playlisty:

14/06
Detente & Shift Tides – Bergamo (uns.)
AJ Tracey – Naila, Murlo Remix (Mixpak)
Kamixlo – Esta Noche (Bala Club)
Resla – Cucurrucu (uns.)
Beyonce – Sorry, Mash Up International – Afrobeat Bootleg (Columbia Records)
Vern & Milla X MHD ballo – Blend (uns.)
Worli – Unable (uns.)

21/06
Bok Bok – Melba’s Call ft. Kelela, DJ J Heat Jersey Club Remix (Night Slugs)
Wrack – B-Riddim (uns.)
SKY H1 – Air (Pan)
Uli K And Malibu – Mi Luz (Bala Club)
Yayoyanoh – 4 ME (Bala Club)
Waterhouse – Empty Gallery (Decisions)
Waterhouse – Strings (mix excerpt) (Decisions)
Julia Holter – Interlude (Leaving Records)
Arca – Family Violence (Mute Records)
HKE – Hand In Throat (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.