Kauza českých návrhářů na Japan Fashion Weeku

22. duben 2009

Ze začátku to vypadalo na českou módní událost roku, ve které budou jako hlavní hvězdy účinkovat Jakub Polanka, Klára Nademlýnská a značka Leeda. Velká mezinárodní kadeřnická firma Macmillan oslovila přes České centrum Tokio naše návrháře s tím, že by jim chtěla zařídit a zasponzorovat účast na Japan Fashion Weeku.

Nadšení návrhářů z této nabídky bylo více než na místě, protože by to znamenalo historicky první prezentaci české módy na tokijském týdnu módy, který se svou prestiží a úrovní srovnává s fashion weeky v Paříži, Miláně a Londýně. Návrháři začali rychle pracovat na kolekcích, které měly obstát v náročné mezinárodní konkurenci. Měli na to jen tři měsíce, takže se až do odletu do Tokia téměř nezastavili. Průběžně při tom s firmou Macmillan komunikovali a všechno šlo zdánlivě dobrou cestou. Když se ale na webu Japan Fashion Weeku objevila jména zúčastněných designérů, Leeda a Klára Nademlýnská mezi nimi nebyly. Zástupci Macmillan je ale prostřednictvím Českého centra ujišťovali, že jde jen o dočasný stav, že v programu fashion weeku rozhodně jsou. Po příletu do Tokia se ale ukázalo, že pochybnosti byly na místě. Firma Macmillan po několika dnech mlžení začala tvrdit, že Leeda a Klára Nademlýnská neprošly výběrem Japan Fashion Weeku. O ničem takovém přitom dříve neinformovala ani České centrum, ani návrháře.

00871319.png

Ani Jakub Polanka, jehož účast se zdála od začátku stoprocentně jistá, se ale nakonec se svou kolekcí na molech Japan Fashion Weeku nepředstavil. Zázemí, které mu firma Macmillan zaručovala, nebylo v Tokiu zajištěné. Místo 25 modelek jich najednou bylo sedm a slibované zázemí bylo na tak nízké úrovni, že se Jakub Polanka odmítl za daných podmínek fashion weeku zúčastnit. Celou situací byli nepříjemně zaskočení i organizátoři fashion weeku. Jednání společnosti Macmillan bylo na japonské poměry neuvěřitelně nekorektní. V zemi vycházejícího slunce je dané slovo v obchodním jednání stejně platné jako smlouva s podpisem. Firma, která nedodrží byť jen ústně slíbené podmínky, ztrácí dobrou pověst a tím prakticky končí. Jakmile organizátoři Japan Fashion Weeku zjistili, co firma Macmillan způsobila, podali na ni stížnost u Japonské obchodní komory a pokusili se podvedeným českým návrhářům vyjít maximálně vstříc. Nabitý program Japan Fashion Weeku, připravovaný dlouho dopředu, už ale nebylo možné dostatečně upravit. POSLECHNĚTE SI: Podrobnější informace včetně rozhovorů s návrháři a s Petrem Holým z Českého centra v Tokiu

00871325.jpeg

Návrháři tak přišli o možnost prezentace na fashion weeku a v jeho showroomech, kde se uzavírají zakázky a objednávky kolekcí. Do položky ztrát si kromě neuzavřených obchodů musí připsat i tři měsíce náročných příprav kolekcí a nesplněné závazky vůči sponzorům a firmám, které je podpořily. Nabízí se samozřejmě otázka, kdo za to všechno může. Padá všechno na hlavu firmy Macmillan, která nesplnila, co slíbila, nebo má svůj podíl i České centrum? Jakub Holý z tokijské pobočky Českého centra tvrdí, že z jejich strany udělali všechno, co bylo v jejich možnostech. Za 13 let v Japonsku se s podobným jednáním nesetkal. České centrum zajišťuje v podstatě zprostředkovatelskou službu a na to, aby prověřovalo bonitu firem, které skrz něj oslovují domácí podnikatele a umělce, nemá dost prostředků. Spoléhá se na vlastní odhad věrohodnosti, který v tomto případě poprvé nečekaně selhal.

00866794.jpeg

Vyjádření firmy Macmillan se zatím nikomu nepodařilo získat, naše e-maily s žádostí o vyjádření k celé situaci zůstaly bez odezvy. Celou záležitost řeší právníci Japan Fashion Weeku a Japonské obchodní komory a návrháři mohou jen doufat, že kompletní portfolia jejich kolekcí firma Macmillan nezneužije. Uvažují o právním řešení celé kauzy, ale ze všeho nejraději by to celé nechali za sebou a pokračovali v práci, ze které je tokijská anabáze vytrhla. Jakub Polanka se vrací do Paříže a Leeda a Klára Nademlýnská do svých pražských ateliérů. Kolekce, které vznikly pro Japan Fashion Week, předvedou alespoň v průběhu podzimu v Praze.

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.