Shooting Fashion Stars 2009

13. říjen 2009

V neděli 4. října patřil divadelní multimediální sál Laterny Magiky pěti návrhářským jménům. SFS 09 byli zvoleni: BOA Design, Boris Hanečka, Leo Macenauer, Petra Ptáčková a Sistersconspiracy.

Kandidáty Shooting Fashion Stars 2009 mezi začínajícími designéry vybrala odborná porota SFS Guardians, jmenovitě: Oldříška Křížová - OLO - módní stylistka a art director SFS, Karel Losenický - módní fotograf, Liběna Rochová - módní návrhářka, Lada Rutkovská - šéfredaktorka časopisu ELLE, Janina Šlemínová - ředitelka projektu SFS a pořádající agentury SARA EVENTS a Jana Zielinski - ředitelka projektu Designblok.

K pěti návrhářským hvězdám stoupali návštěvníci po impozantním schodišti ze zeleného mramoru. Na jeho chladných a lesklých stěnách se vyjímaly fotografie jednoho z porotců SFS Guardians, Karla Losenického, s aktuální kolekcí Jakuba Polanky. Publikum postupně obsadilo stupňovité hlediště Laterny a slavnostní večer mohl začít.

Shooting Fashion Stars nikdy nebyly prezentované suchou přehlídkou. Už od prvního ročníku, který se pořádal v roce 2003, šlo spíš o módní show. A i to, co se odehrálo 4. října v Laterně Magice, bylo hlavně módní performancí. Možnosti multimediálního divadla by se sice daly využít i ve větší míře, ale jednoduchost a čistota scénografie dobře zvýrazňovala předváděné modely. To stejné se bohužel nedá říct o osvětlení. Potemnělá stage sice vyvolávala tajemnou atmosféru, ale předváděné věci byly chvílemi špatně vidět, o focení nemluvě.

Úvodní kolekci My Light Blue Story Petry Ptáčkové doprovázela tanečnice zavěšená na laně. Pevné a strohé materiály v kombinaci se vzdušnými a jemnými látkami odkazovaly k inspirativnímu zážitku z akrobatického tanečního představení francouzských provazolezců. Ostré linie šatů v jemných barvách působily křehce a poeticky. Všechny modely byly i při své efektnosti běžně a pohodlně nositelné.

01015930.jpeg

Do svého šatníku byste klidně mohli zařadit i modely Leo Macenauera, jehož kolekce Folding The Future byla o nápaditém skládání a střihu pevných látek. Modelky k tomuto tématu stylově vycházely na scénu úzkými prostřiženými otvory ve velkém promítacím plátně. Sukně, šaty a kalhoty se zvýšenými pasy a zajímavé skládané prvky košil ale trochu zarážely ty, kteří viděli loňskou kolekci Origami Zdeňky Imreczeové. Podobnost byla nejspíš nechtěnou náhodou, ale ne moc šťastnou.

01015933.jpeg

BOA Design předvedli blyštivou kolekci tašek Flame v iluzi deštivé noci. Unikátní použití speciálního odlehčeného kovu v tradičně čistém a elegantním designu osvětloval odraz svítidel, která byla připevněna k držadlům deštníků. Modelky oblečené v oděvech od Dark&Yes měly ale občas trochu problém svůj rozevřený deštník rozsvítit. Kolekce Flame je inspirovaná tuhými ulitami korýšů a je zatím nejelegantnější kolekcí BOA design. Zatím je ještě ve fázi testování, ale až se dostane do prodeje, nejspíš se po ní dost rychle zapráší.

01015937.jpeg

Originální pánskou módu reprezentovaly Sistersconspiracy. Pro předvádění poeticky elegantní kolekce Orlando, doplněné dvěma dámskými modely, se na pódium spustilo několik vrstev průhledných závojů. Okouzlující přehlídku doprovázely hudební skladby od Patricka Wolfa, mladého skladatele a enfant terrible londýnské hudební scény, který mimochodem 16. října vystoupí v Pražském Paláci Akropolis. Patrick Wolf a nejen on, by určitě kolekci Sistersconspiracy s radostí nosil, protože štíhlá silueta a střihová hra se vzájemně se prolínajícími kusy oděvů působí velmi sexy a uvolněně zároveň. Typické elegantní pletené vestičky a svetry Sistersconspiracy byly vkusně doplněné brožemi od francouzské výtvarnice Chloé Levesque.

01015940.jpeg

Večer uzavírala přehlídka zahraničního hosta SFS, bratislavského návrháře Borise Hanečky. Kolekce Ve znamení zvěrokruhu nabídla přesně to, co byste od kolekce s takovým názvem očekávali. Stereotypní představy o jednotlivých znameních byly do oděvů a klobouků zapracovány efektně, někdy i dost vtipně a všechny modely byly sexy. Nešlo o žádnou hloubku, experiment, nebo hledání nových významů. Byla to sázka na efektní a pro některé možná kýčovitou jistotu, která ale Borisovi podle zuřivě cvakajících fotografů dobře vyšla. Žena s plachetnicí na hlavě se prostě jen tak nevidí...

01015946.jpeg
autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.