ŠACH MAT, Oldschool jaro/léto 2011, DARK AYES

4. říjen 2010

Zveme na módní performance ŠACH MAT do superstudia Designbloku. V úterý 5. října od 19. hodin tam rozehrají komplexní audiovizuální hru návrhářka Zuzana Kubíčková, šperkařka Dana Bezděková a fashion stylistka a producentka originálních událostí na pomezí módy, designu a výtvarného umění Oldřiška Křížová.

Navštívili jsme ateliér návrhářského kolektivu Oldschool abychom zjistili, jak bude vypadat nová kolekce trojice Pavel Brejcha, Hana Vaňátková a Adam Uchytil, ke které má vzniknout i doprovodná kniha. Natáčeli jsme také na přehlídce DARK AYES Štěpánky Pivcové.

Oldřiška Křížová připravila ve spolupráci se šperkařkou Danou Bezděkovou a jednou z letošních Shooting Fashion Stars, Zuzanou Kubíčkovou, živou audiovizuální šachovou partii, která se odehraje v atriu superstudia Designbloku. Šperky i oděvy jsou naddimenzované, scénické až sochařské objekty. Každá figura má svou vlastní hudbu, kterou pro Olo vytvořil V! (toho znáte z Kikimora Hay) a modely předvádí lidé speciálně vybraní podle charakterových souvislostí s šachovými figurami, které zastupují. Více se o originálním konceptu celé události dozvíte v rozhovoru s celým tvůrčím týmem.

Oldschool je společný projekt tří designérů, pohybujících se na poli vizuální komunikace, grafického designu a fashion designu. Hana Vaňátková, Adam Uchytil a Pavel Brejcha spolupracují na tématicky ucelených kolekcích. Na festivalu současného umění Tina-B bude poprvé k vidění část unisexové minimalistické kolekce na jaro/léto 2010 a to na stylizované velkoformátové fotografii. Jako doprovodný artefakt bude vystavená i kniha, která je záznamem inspirace ke kolekci. Vernisáž bude v pátek 8. října od 18:00 v Rytířské 31, kde sídlí České centrum. Více o konceptu kolekce a způsobu práce Oldschool v rozhovoru s Pavlem Brejchou a Hanou Vaňátkovou. Jak vypadá zmíněná kniha si můžete prohlédnout na FCBK Modeschau.

Štěpánka Pivcová po roce zopakovala přehlídku své značky DARK AYES v nejmenovaném luxusním kadeřnictví. Na módní show, která proběhla u příležitosti narozenin české verze VICE magazínu, nechyběla reportérka Anna Mayerová.

Odkazy:
www.olo-dressing.cz
www.danabezdekova.cz
cargocollective.com/zuzanakubickova/shah-mat
http://www.oldschoolweb.cz/
www.tina-b.eu
darkayes.com

Playlist:
Post - Northwest Industries (uns.)
Former Grhosts - Only In Time - Benjamin Alexander Remix (Upset The Rhythm)
Swim Platform – Panorama (uns.)
CRCLCRCL - Light Speed Flashlight (uns.)
Bobby Byrd - I Know You Got Soul (Atlantic)
Nick Waterhouse & The Turn Keys - Some Place (Pres Records)
Alan Vega - Jukebox Babe (Strut)
The Bright Star Catalogue – Backtracking (uns.)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.