Back Home: Studenti designu z Ústí se spojují s lokálními řemeslníky

19. květen 2016

Studenti z ústecké Fakulty umění a designu UJEP se spojili s lokálními řemeslníky: projekt Back Home se představil na milánském i pražském týdnu designu a v Modeschau ho představila Iva Tattermuschová. O vývoji lokální módy a designu jsme mluvili také s organizátorkami a kurátorkami festivalu LEMARKET, který tento víkend ovládne pražský Mánes.

Jedním z velkých trendů v současném designu je návrat k lokálním tradicím. V globalizovaném světě je to jedna z logických cest k autenticitě a osobitosti. Na propojení studentů designu s místními řemeslníky se letos a vloni zaměřily mimo jiné i ateliéry keramiky a produktového designu ústecké UJEP. Výsledky spolupráce představila na milánském i pražském týdnu designu výstava Back Home. Jejím katalogem jsme listovali společně s Ivou Š. Tattermuschovou z ateliéru designu keramiky, která do studia Radia Wave přinesla i konkrétní ukázky.

„Zkušenost přímé spolupráce s řemeslníkem je pro studující designéry velmi přínosná, hned v několika případech nezůstane jen u jednorázového propojení.“ Vznikly například činky, kožené boty, kartáče na boty, hračka otesánek, rezonátor na mobilní telefon nebo dóza na zubní protézu. Poslechněte si víc v rozhovoru.

LEMARKET: lokální design ve všech podobách

Třetí díl prodejní přehlídky LEMARKET bude tento týden hostit pražský Mánes. Mladá platforma, která funguje teprve tři roky, se díky osobitému stylu a kvalitnímu kurátorskému výběru rychle vyšvihla mezi první ligu místních prodejních festivalů designu. Koncept LEMARKETU představily v Modeschau organizátorky Lucie Vaňková a Elena Šulcová: „Hledaly jsme akci, kde bychom si mohly samy nakoupit. Chtěly jsme vytvořit moderní tržiště, na kterém najdete vše, od květin přes módu až po jídlo nebo interiérový design. Můžete se u nás obléct od hlavy až po paty a najdete také spoustu zajímavých věcí do bytu.“

Tento víkend se na LEMARKETU představí devadesát značek, vedle doprovodného hudebního programu bude připravený i food court na Žofíně.

odkazy:
www.fud.ujep.cz
www.lemarket.cz

Playlist:
Adipop – Sincere Heart Ft Douceur (HTS)
Ase Manual – Yung Gypsy ft. Kieran Loftus (LIKE THAT RECS)
KAKE – SXC (Gassed Bristol)
Moonbow – Altering Ego ft. Molly Soda & Alice Go (Honeybabe Records)
Shiftee ft. TT The Artist – Dope Girls (Hot Mom USA)
The Ninetys – The Art Of Illusion (Wonderlust)
Torai x Alto – Power (Pear Drops)
Worli – Sacrifice (SINCE CREW)
WRCKTNGL – Cold (uns.)
WRCKTNGL – Friends (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka