Bačkorová Modeschau s reportáží z Fashion Show Dotek

24. únor 2015

Bačkory jsou neprávem přehlížený módní fenomén, specifický pro země s chladnějším podnebím. Přinášíme anketu, zamyšlení i reportáž z lokální výroby kostkované klasiky v Židlochovicích na Moravě. Natáčeli jsme také na zlínské charitativní módní show Dotek, která představila vybrané práce studentů Univerzity Tomáše Bati.

Dotek 2015 nastavil vysokou laťku

Celá Fashion Show Dotek byla v rukách studentů z Fakulty multimediálních komunikací, kteří odvedli skvělou práci. Událost připravili od A až do Z v rámci předmětu Projekty neziskových organizací. Dokázali sestavit soudržný a zajímavý přehlídkový večer s kvalitní produkcí i obsahem. Pro Centrum sociální a zdravotní pomoci Dotek, které pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou, navíc díky zájmu a podpoře publika vydělali v dražbě svých autorských modelů přes třicet tisíc. Měla jsem příjemnou povinnost večer moderovat, takže jsem mohla vnímat pozitivní a nadšenou atmosféru na scéně i v backstage. Úroveň představených studentských kolekcí a modelů byla velmi dobrá, přehlídky neměly žádné hluché místo. O výběru designérů a pojetí celé akce se víc dozvíte v reportáži, kterou jsem natáčela na závěrečné after party. Uslyšíte dojmy publika, vedoucí Ateliéru designu oděvu Marii Štranekovou, studujícího návrháře a art directora celé události Jana Černého, Michaelu Hriňovou a další. Na přehlídku se přišla podívat i Jolana Němcová ze zlínské firmy Moleda, která studentům poskytla prestižky ke kustomizaci a doplnění autorských dražebních modelů. Na mikrofon prozradila podrobnosti o nových dětských prestižkách, které jsou inovativní svěžím designem i způsobem balení do zebrovaných kufříčků.

Modeschau v bačkorách

Téma domácího obutí jsme otevřeli společně se stážistkou Modeschau a studentkou UMPRUM Karin Říhovou Onderkovou. Karin se na bačkory v posledních měsících soustředila ve své školní práci. V teamu s Petrou Pluháčkovou Gabaš převáděly inspiraci domácím obutím do elegantních a nápaditých bot na ven. Jejich modely, které vtipně kombinují prvky trepek, bačkor, polobotek a vysokých pracovních bot, patřily na zimním Artsemestru 2015 po zásluze k těm nejfotografovanějším. Karin pro Modeschau připravila zamyšlení a anketu, ze které se dozvíte zajímavosti o domácím obutí u nás nebo v Japonsku. Věděli jste, že Japonci mají dokonce speciální přezůvky na toaletu?

03325111.jpeg

Marie Bedřichová: Ze šičky bot ředitelkou vlastní výroby

Zamířili jsme také do lokální výroby bačkor v Židlochovicích. Výrobou Beďa Obuv nás provedla paní Marie Bedřichová, která obuvnictví zasvětila celý svůj život. Začínala v 70. letech jako řadová šička v Botexu. Protože se ale chtěla emancipovat a cítila, že má na víc, udělala si při práci průmyslovku a postupně prošla podnikovou hierarchií až do oblasti plánování a obchodu. Poslechněte si zajímavý životní příběh paní Bedřichové, který se odehrává na pozadí proměn lokálního obuvního průmyslu v posledních čtyřiceti letech, a reportáž ze současné židlochovické výroby. Na fotografie můžete nahlédnout ve fotogalerii.

Odkazy:
http://fashionshowdotek.cz/
http://www.bedrichova.cz/
http://www.moleda.cz/

Playlist:
George Maple – Talk Talk (Future Classic)
Hotspot & Komaroff – Senses (Toolroom Records)
Riff Raff – Tip Toe Wing in My Jawwdinz, Jauz remix (Mad Decent)
Missy Eliott – Get Ur Freak On, KRNE remix (Goldmind/Elektra)
Waifs & Strays – Keep Pushing (Resonance Records)
Sculpture – On The Way, Kreature Remix (Bassness Music)
Ryan Collins – Movin Oz (Our Culture Music)
Nutrition – Habitat (Deep Vibes)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.