Baťa v kontextu módní revoluce: jak se vyrábí boty Made in Europe?

27. duben 2017

V souvislosti s probíhajícím týdnem módní revoluce rozhodně není od věci připomenout, jak je na tom s podmínkami ve výrobě právě značka Baťa, která se aktuálně v českých médiích prezentuje s fotografiemi z lokální továrny v Němčí a spolupracuje s mladými českými designéry. Její jméno totiž figuruje v čerstvé zprávě kampaně Obuj se do toho, která upozorňuje, že v některých východoevropských továrnách pracují dělníci za horších podmínek než v často kritizované Asii.

Podle výzkumu iniciativy Obuj se do toho dostávají dělníci a dělnice ve východoevropských továrnách velmi nízké platy, které nestačí ani na pokrytí základních potřeb. Pracují také v naprosto nevyhovujícím prostředí, kde je například velká prašnost, příliš teplo nebo příliš zima. Výzkum zkoumal pracovní podmínky v továrnách v Albánii, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Podle iniciativy Obuj se do toho v nich šijí například značky Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Geox, Baťa nebo Leder & Schuh.

24. dubna 2013 se v Bangladéši zřítila oděvní továrna Rhana Plaza, ve které se šilo oblečení pro známé oděvní značky. Nešťastnou událost a neutěšené podmínky dnešního globalizovaného módního průmyslu od té doby pravidelně připomíná týden módní revoluce. I letos se v rámci Fashion Revolution odehraje řada událostí. Pokud se chcete dozvědět více a případně se sami zapojit, podívejte se na fashionrevolution.org.

Požádala jsem zástupce značky Baťa o vyjádření k této zprávě. Dostala jsem odpověď, ve které se Baťa od špatných podmínek v továrnách distancuje, s tím, že továrna v ČR je neustále monitorována externím partnerem, renomovanou společností SGS. Baťa v České republice podle vyjádření odebírá pouze 4 % produktů ze zemí střední a východní Evropy. Na evropské úrovni pak Baťa Europe odebírá 35 % obuvi převážně od italských dodavatelů nebo subdodavatelů na Balkáně nebo ve východní Evropě. Všichni dodavatelé společnosti Baťa podepsali tzv. Etický kodex dodavatele společnosti Baťa, který jim a jejich subdodavatelům a zástupcům ukládá povinnosti provozování podnikání v souladu s požadavky „Kodexu chování dodavatele společnosti Baťa“. Společnost od dodavatelů očekává dodržování platné legislativy jednotlivých zemí v oblasti zaměstnávání lidí, vyplácení mezd a odměn i pracovního prostředí. V případě neexistence takové místní legislativy pak očekává spravedlivé a konkurenceschopné vyplácení platů jak v obuvnickém průmyslu, tak v rámci místní komunity, ve které dodavatel působí. Podle vyjádření značka svůj dohled v této oblasti neustále zintenzivňuje.

Co si z toho odnést? Výroba v české továrně je podle všeho v pořádku a boty z Němčí můžeme obouvat bez černého svědomí. Co se týče továren ve východní Evropě, už situace není tak snadno čitelná. Je to v podstatě tvrzení proti tvrzení: výzkum Obuj se do toho upozorňuje na konkrétní problémy a značka Baťa říká, že při dodržování jejich Etického kodexu by k nim správně nemělo docházet. Je to víceméně modelový příklad, jak se s etickými a ekologickými problémy ve výrobě vyrovnává řada velkých světových módních značek. Nezbývá než tlačit na to, aby byla kontrola dodržování nastavených pravidel důslednější a efektivnější. Aktuální týden Fashion Revolution a vaše osobní rozhodování můžou přispět k tomu, aby nezůstalo jen u deklarací, ale aby došlo k reálným změnám k lepšímu.

Výroba bot v Dolním Němčí, Baťa
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.