Brněnský postindustriál otevřený módě a designu: The Distillery a Mosilana Hub

1. červen 2017

V Modeschau se dnes podíváme do dvou mladých brněnských postindustriálů, které jsou otevřené módě a designu. The Distillery – Social Reactor a Mosilana Hub fungují na různých principech, každý přitom svým způsobem přispívá k oživení a novému využití starých továrních budov.

The Distillery: Sociální reaktor pro coworking, výstavy i festivaly

Prostor bývalého lihovaru zachránili před demolicí mladí architekti ze Studia Koga. „Původně jsme hledali prostor pro vlastní kancelář, ale když jsme našli tenhle dům, změnili jsme plán. Ten dům má spoustu různých zajímavých prostor, které můžou sloužit různým účelům, od coworkingu přes výstavy, koncerty až po různé společenské události a festivaly,“ vysvětlují Viktor Ostrčilík a Tomáš Kozelský. Dům, který byl postavený tak, aby fungoval jako stroj na výrobu alkoholu, se rozhodli sdílet s ostatními lidmi. „Chceme ukázat, že staré průmyslové budovy je možné oživit a obnovit s respektem k jejich původní funkci. Naším snem je, abychom byli natolik ziskoví, abychom zvládli kompletní rekonstrukci. Začínali jsme ve třech lidech s prázdnýma rukama. Bez velkých investic tu fungujeme už dvě zimy.“

Každá místnost má jiné dispozice, ale jedno je všechny spojuje: spád podlah, který měl v minulosti technologickou funkci. „Tím domem v podstatě protékala tekutina. Nahoře za domem po Sladové ulici přijížděly povozy se sladem a před domem dole na Pekařské se stáčelo do cisteren. Vždycky se smějeme, že když vylijete skleničku v nejvyšším patře u Sladové, vyteče to tady dole na Pekařské.“ Spádu podlah si ale díky citlivým úpravám interiérů bez upozornění nevšimnete. Koga zachovávají autentického ducha technicistní stavby a postupně ji proměňují v příjemné místo k práci, setkávání a společenským a kulturním událostem.

Koncept The Distillery má spojovat inovativní a kreativní pracovní prostředí s místní komunitou a kulturní scénou. „Jde nám o kvalitní prostředí pro práci, vzdělávání i zábavu a inspiraci. Kulturní rovinu zajišťuje program kina Art, které každý den promítá dva filmy a pořádá i další doprovodný program. Nově jsme otevřeli bar 5m2 pod patronací SKOGu, a protože jsme bike friendly, tak tu kromě nezbytných stojanů máme i první brněnský bike shop Tokyobike,“ jmenují Viktor Ostrčilík a Tomáš Kozelský. Vedle přednášek a koncertů se tu uskutečnily například brněnské dny designu s workshopy lokálních módních návrhářů. A občas se tu z podzemních chodeb, které vedou mimo jiné i pod hrad Špilberk, nečekaně vynoří fanoušci urbexu. Poslechněte si víc v rozhovoru.

The Distillery – Social Reactor

Mosilana Hub: stará textilka hostí umělce i designéry

„Dříve se tu dělaly pánské módní doplňky. Dnes areál využívá řada různých firem na sklady nebo výrobu. Nás zaujal vzhled a umístění této budovy, dá se tu vytvořit dobré zázemí pro umělce a kreativní profese. Je tu cítit duch doby a dobře se tu přemýšlí,“ říká Michal Veselý z Mosilana Hubu. Provází mě industriální stavbou z červených cihel, která připomíná průmyslové Chicago devatenáctého století. Vzdušný prostor plný světla z velkých tabulkových oken slouží zčásti různým jednorázovým akcím, zčásti je přepažený na menší ateliéry.

„Zatím jsme v rozběhu, fungujeme rok a půl. Prostor jednorázově využívají fotografové, uskutečnil se tu prodejní festival designu Mint Market nebo studentská módní přehlídka Malá noc módy. Lidé si to pronajímají i na svatby,“ popisuje Michal Veselý. V kójích, které vznikly přepažením části prostoru plastovými deskami, mají ateliéry malíři, hrnčíři, designéři nebo výrobce hudebních nástrojů. „Snažíme se do tohoto prostoru co nejméně zasahovat. Necháváme původní podlahy, okna, vše, co je možné. Jen do toho starého prostředí vnášíme moderní technologie, například topení ovládané přes mobilní telefony.“

Budova, ve které vedle Mosilana Hubu působí i řada dalších subjektů, stojí uprostřed velkého areálu industriálních staveb bývalé Mosilany, jen pět minut chůze od největšího brněnského nádraží. Mosilana za socialismu sdružila několik podniků, včetně továrny dříve vlastněné rodinou Tugendhatových, a soustředila se na výrobu textilního a módního zboží. Na tuto tradici v současnosti navazuje Nová Mosilana. Moderní továrna v nové lokaci v Charbulově ulici v Brně je součástí italského koncernu Marzotto. Vlněné tkaniny z ní odebírají luxusní značky jako Versace, Armani nebo Hugo Boss.

Playlist:

Ase Manual – 50,000 Just To Book Me, Habibiboi Remix
Kufura – Slice
DJ Fofuxo + DJ Pausas + Kalash – Rouge et Bleu
Omulu + King Doudou – Baile Saboroso, Daniel Haaksman Edit
Cauty – El Chinguer
Treble Clef – Ghetto Kyote, FVBIO Edit
Dehousy – Ritual, Farsight Remix
Zefgirlclub – Purge
Siete Catorce – Año
Doesntmatter – Shwrzfuxxx
Holly & Noche – Ibliss

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka