České designérky v Maastrichtu: Monumenty, kaktusové klobouky a slow fashion

24. červen 2015

Holandskou premiéru měly v půli června nové klobouky Sofye Samarevy nebo oděvní kolekce Hany Frišonsové a Barbory Procházkové. Poslechněte si, jaký pro ně byl mezinárodní festival módy Fashionclash a jaké novinky tam představily.

Kurátoři Fashionclash Maastricht si na loňském designSUPERMARKETu vybrali tři české značky, které ve spolupráci s designSUPERMARKETem a Českými centry pozvali k účasti zdarma na letošním festivalu: zaujaly je šperky Blueberries, klobouky Sofye Samarevy a oděv Barbory Procházkové. Tři ze čtyř členů české reprezentace jsem přivítala na rozhovor v Modeschau.

Už potřetí se na Fashionclash představila Hana Fišonsová. Tentokrát propojila dystopický příběh lidí žijících v ruinách starého světa s inspirací uměním Věry Vtípilové. V kolekci Monuments hraje důležitou roli moment roztříštění a poskládání do nového řádu, geometrie a kombinace matných a zářivých barev. Návaznost na minulost a její přeskládání formou recyklace představila Barbora Procházková. Rozpracovala ateliérový projekt z UMPRUM Ikonická recyklace, ve kterém se zabývala filozofií Yohji Yamamota a slow fashion. Sofya Samareva připravila speciální kolekci extravagantních klobouků jako doplňků ke kolekci holandské designérky Joelle Boers. Obě se inspirovaly přírodou, pouští a mořem.

Odkazy:
http://fashionclash.nl/
http://www.designsupermarket.cz/
http://hanafrisonsova.com/
http://pulsebybarbora.tumblr.com/
http://sofyasamareva.com/
http://www.joelleboers.com/

Playlist:
Loudstage – Come Back (Audiophile XXL)
Lakker – Milch (R & S Records)
Bblos – Feelings (uns.)
Vince Staples – Blue Suede (Def Jam)
Dabow – 1, 2, 3, swindail edit (Mad Decent)
Elegant Borzoi – Tensions High (Voltaire Records)
Kelela & Tink – Want It (Yours Truly)
Tinashe – All Hands On Deck, ACE$MULA, Jersey Club Remix (RCA)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.