Český i zahraniční unisex, samety z Varnsdorfu

11. listopad 2014

Unisex je v posledních letech čím dál tím větším tématem. Ruku v ruce se sportovní módou proniká i do vysoké krejčoviny. Potkáte ho na ulicích i na přehlídkových molech nejprestižnějších týdnů módy. Poslechněte si, jak s unisexem pracují čeští návrháři a značky. V seriálu z lokálního průmyslu pokračujeme reportáží z varnsdorfské továrny na samety a manšestry VELVETA.

Petra Ptáčková: Mutace dámské módy do pánské

Unisexu se ve své tvorbě dotýká řada místních designérů. S inspirací 90. lety a internetem ho letos propojila Esha. Se zajímavou agenderovou kolekcí pro ty, kteří chtějí zůstat zcela nevyhranění, přišla v loňském roce Michaela Čapková. Unisexová byla i letošní kolekce RED talentované studentky plzeňské FUD Kateřiny Hynkové, která je nejnovějším českým přírůstkem na NJAL. Zatímco třeba Mirka Horká a Sistersconspiracy se k unisexu propracovaly od pánské módy, Petra Ptáčková šla z opačné strany.
Na unisexové a pánské oděvy se nebojí našít něžné plastické kytičky a ozdobit je bujnými volány a něžnými vzory. V rozhovoru vysvětlila, jak se k unisexu propracovala a jak k jeho navrhování přistupuje.

„Pánské prvky v dámské módě jsou pro současnou společnost pořád přijatelnější. Ženský oděv snese víc pánských prvků, ale naopak už to tak bezproblémové není.“ V nejnovější kolekci s/s 2015 vzájemně mutovala různé prvky oděvu: „Vytvořila jsem takové transformery: třeba bunda se dá proměnit do kraťasů nebo sukně, nebo se jedná o šaty, ze kterých můžete udělat bundu. Vývojově bylo velmi náročné to dostat do nositelné a funkční podoby, kterou bude možné reprodukovat a vyrobit ve více kusech.“ Kromě kolekce Země pomalých kol na léto 2015 přišla řeč i na americkou reality show Project Runway, do které Petra v těchto dnech míří. Držíme palce!

Marshal Apparel: Unisex a boyfriend look na pánském sportovním základu

Na rozdíl od Petry Ptáčkové, která své hravé, expresivní a tvarově neobvyklé unisex modely převedla ze ženského světa do mužského, minimalistický unisex od Marshal Apparel vychází ze základních prvků pánské sportovní módy. „Holky se dneska rády oblékají do klučičích věcí. Osobně se mi to líbí taky, třeba naše pánské nátělníky na nich vypadají skvěle.“ Základem siluet MA je prodloužený střih, se kterým v současnosti pracuje řada dalších trendových zahraničních značek. K estetice labelů jako Hood By Air jasně odkazuje i grafické pojetí tisků a práce s logem.

Jiřímu Marshalovi nejde o návrhářské experimenty, sám se ani za návrháře nepovažuje. Místo objevování nových tvarů nebo sebevyjádření oděvem sleduje jasně nastavené komerční cíle. Jde mu o lokálně a kvalitně vyrobené věci, které by sám nosil. Originalita MA podle něj spočívá v materiálech, ve střihu a lokální výrobě. Poslechněte si víc v rozhovoru z holešovického Showroomu Marshal Apparel.

03249539.jpeg

Inspirativní zahraniční unisex: Rad Hourani, Odeur, One Wolf a Kowtow

Zahraniční značky, které zajímavým způsobem pracují s tématem unisexu, pro Modeschau vybral Mikuláš Pavlík. Začal jednou z nejvýraznějších osobností současné unisex módy, kterou je Rad Hourani. Ve své filozofii odmítá společenský stereotyp, kdy jsou jednotlivé druhy oděvů předurčeny na základě genderu. Zlom v jeho kariéře nastal před 5 lety s první haute couture kolekcí. Pozvání do uznávané pařížské La Chambre Syndicale de La Haute Couture dostal jako vůbec první unisex návrhář. Poslechněte si o denimu One Wolf, osobitém brandingu vůní značky Odeur nebo o etickém přístupu Kowtow.

Novozélandská značka se na rozdíl od většiny ostatních primárně neprofiluje jako unisex móda. Hlavní důraz klade na ekologii. Oblečení je rozděleno na mužskou a ženskou kategorii. Až v detailním popisu modelů je vždy uvedeno, že se jedná o unisex. Všechny „pánské“ oděvy lze najít i v dámské kategorii, ta je pak ještě rozšířena o šaty.

Někdejší královna tuzemského sametu a manšestru: VELVETA Varnsdorf

03249541.jpeg

Bývalý socialistický monopolní kolos VELVETA dnes pokračuje v mnohem skromnější podobě. Z dřívějších tisíců zaměstnanců v několika závodech zbyly necelé tři stovky lidí v hlavním varnsdorfském areálu. Podnik, který navazuje na více než 200 let lokální tradice tkaní textilu, přidal v posledních letech k tradičním sametům, manšestru a plyšům i výrobu hladkých tkanin. Pracuje hlavně s přízemi z přádelny z Nové Paky, která byla původně jeho součástí. Má vlastní tkalcovnu, úpravnu, barevnu i čistírnu. VELVETA se tradičně účastní veletrhu Premiere Vision a své specifické tkaniny s dlouhým vlasem dodává hlavně do západní Evropy.

Momentálně se chystá na spolupráci s mladými designéry z Textilní univerzity v Liberci a pražské UMPRUM. Do továrny můžete nahlédnout ve fotogalerii. Poslechněte si reportáž z výroby, kterou mě provedl pan Zdeněk Mayer, a rozhovor o porevolučním vývoji a současné situaci VELVETY s ředitelem závodu Drahomírem Kočím.

Odkazy:
www.petraptackova.com
www.marshalapparel.com/cs
www.velveta.cz

Playlist:
Mark Starr – Bass Chant, Sepehr Remix (Sounds Of Sumo)
S.P.Y – Dusty Fingers, PVC Remix (Hospital Records)
Wale Ft. Jeremih – The Body, Ikaz Boi Remix (DMV Life)
Rich The Kid – Why You Mad (uns.)
Chromatics – Blue Moon (Italians Do It Better)
Sui Generis – 90s Girls (Sounds of Sumo)
Perfume Genius – All Waters (Matador)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka