Čeští návrháři s dotekem Francie

7. září 2013

Po pařížské premiéře je v Praze k vidění výstava MODE.CZ, která zahrnuje české a slovenské návrháře s pracovními zkušenostmi ve Francii. Fyzické ukázky z kolekcí doprovází analogové fotografie od francouzských autorů Collectif 5.6. Jde o jeden z projektů asociace Čeští studenti a mladí profesionálové ve Francii, která propojuje a podporuje mladé kreativní lidi z obou zemí. Vedle pozvánky na MODE.CZ přinášíme i zpětný report z pop up výstavy Prague Fashion Salon no. 2, která se odehrála v The Chemistry Gallery.

Ve světlém a vzdušném prostoru galerie Českého centra v Rytířské ulici jsou k vidění dlouhé červené šaty od Kateřiny Geislerové, která v Paříži dlouhodobě působí. Bohaté pracovní zkušenosti z kolébky haute couture má i Jakub Polanka, Pavel Brejcha nebo Jana Rollová. Ta už delší dobu působí v Atelieru Du Sartel, kterým prošla mimo jiné i Mirka Talavašková. Chybět nemůže Miroslav Sabo, který prošel stáží u Dior, nebo ve Francii usazená návrhářka Markéta Kopecká. Zastoupení jsou také talentovaní studenti UMPRUM jako Lay Sedláková, Kristýna Nováková, Filip Jakab nebo čerstvá absolventka Tereza Ujevičová. Výstava oděvů a fotografií MODE.CZ, České kolekce v černé komoře je otevřená ve všední dny od 10 do 17 hodin až do 25. září a vstup je volný. Více se o tomto projektu i o dalších plánech asociace Čeští studenti a profesionálové ve Francii dozvíte v rozhovoru s organizátorkou Sašou Střelcovou.

Chemistry Gallery už podruhé hostila pop up výstavu autorské módy a designu Prague Fashion Salon. Organizátorky Denisa Dovalová a Beáta Kuraj se rozhodly akci napojit na MB Prague Fashion Weekend. Jejich cílem je navazovat na podzimní a jarní fashion weeky a poukazovat na přehlížené, ale talentované začínající návrháře a designéry. Vedle neotřelého vzhledu je pro ně důležitá i praktická nositelnost a kvalitní technické zpracování. Módu doplňoval design, mimo jiné skleněný reliéf dětských šatů od Lenky Štursové. Lenka se částečně inspirovala prací americké sklářky a sochařky Karen LaMonte, která na konci 90. let pracovala ve sklářském studiu Zdeňka Lhotského v Železném Brodě. Na rozdíl od detailního zpodobnění oděvů, kterému se věnuje Karen LaMonte, šlo Lence Štursové o zachycení emoce a co nejkřehčí efekt, který přibližuje sklo k textilnímu materiálu. Pro zajímavost, další návrhářkou, která v Česku pracovala se šaty ze skla, je Blanka Matragi, která je původně v Železném Brodě vyučená sklářka. Přístupy všech tří designérek můžete porovnat ve fotogalerii. Reportáž z Prague Fashion Salon natočila Ema Janáčková.

02963079.jpeg

Playlist:
M.I.A.– Come Walk With Me (Interscope)
Group Rhoda – Day Ruiner (Not Not Fun)
Aisha Devi – Jesus & The Math (Danse Noire)
Pajama People – Shake Me Away (Memory No. 36 Recordings)
Portland – Deezy Daisy (Kitsuné Maison)
Shanghai Beach – Space (Memory No. 36 Recordings)
My Gold Mask – Violet Eyes, Alex Zelenka Mix (Invisibles)
Soft Metals – Tell Me (Captured Tracks)
Dele Af Kroppen – Maya Postepski, Austra, Trust Remix (Rump Recordings)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.