Chatty a sci-fi komiks, textil a architektura, české boty z Kolince

7. duben 2014

Komiksové fantasy a futurismus inspirovaly novou kolekci Chatty, která se premiérově ukáže tento čtvrtek. Představíme vám také plisovaný textil s hravými přesahy do architektonických modelů, který vytvořila Kateřina Haderková v Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM. V reportážích ze série věnované českému průmyslu pokračujeme v rodinné výrobně obuvi, která funguje v Kolinci na Klatovsku od roku 1926.

Pastelové scifi léto od Chatty
K žádaným holčičím must have budou letos kromě sandálů a bandany patřit i longboardy. Chatty to moc dobře vědí a proto navrhly uvolněný streetwear, ve kterém se objevují prvky ze skejtové módy. Základní barvou nové kolekce je jemně mléčná, kterou doplňují něžné pastely v dynamických tiscích. Hlavní inspirací pro ně byla estetika známého francouzského tvůrce komiksů Jeana Girauda (1938–2012), který tvořil pod pseudonymem Moebius. Návrhářky Chatty, Annu Tuškovou a Radku Sirkovou, zaujala hlavně kniha komiksů Arzach, která je o bojovníkovi putujícím surreální futuristickou krajinou. Radka k tomu říká: „Chtěly jsme vytvořit oděvy pro ženskou hrdinku, která by v tomhle světě fungovala a zažívala vlastní dobrodružství.“ Kde a jak se kolekce tiskla a další zajímavosti se dozvíte v rozhovoru.

03099504.jpeg

Textil jako měkký architektonický model
Plisé, hra s pohybem v prostoru a přesah do architektury. Není divu, že práce Kateřiny Haderkové je jednou z těch, které Eva Eisler zařadila do svého kurátorského výběru na výstavu UMPRUM na Salone Internazionale del Mobile v Miláně. Studentka prvního ročníku v Ateliéru textilní tvorby aktuálně pokračuje v ateliérových tématech tašky a dětského interiéru, ve kterém se pro hru s tvárným plisovaným materiálem otevírá široké spektrum možností. „S plisé jsem pracovala už dříve v hedvábí. Zaujala mě nejen jeho struktura a estetika, ale i konstrukční možnosti při použití tužší látky.“ Kateřina před UMPRUM studovala scénografii a právě odtud nejspíš vychází její cit pro práci s materiálem v prostoru. Její instalace na zimním Artsemestru vypadala jako model zvlněné krajiny a oblých elegantních budov ve stylu Zahy Hadid. Poslechněte si více v rozhovoru.

České boty z Kolince
V malé šumavské obci se už od první republiky vyrábí kožená lepená obuv pod značkou Redno. Když si název firmy přečtete pozpátku, získáte jméno rodiny, která pokračuje v tradici už po tři generace. Podnik založil v roce 1926 pan Václav Onder. Zaměřil se na klasické pánské a dámské celokožené polobotky. Po roce 1948 podnik spolklo Hospodářské družstvo v Sušici, které z něj udělalo sklad obilí. Výroba se ale o šest let později obnovila, pod hlavičkou OPMP Sušice a později OPOSu Klatovy. Vedoucím provozu se stal Miroslav Onder, syn původního majitele. Ten v 80. letech obuvnickou dílnu předal do rukou svého syna Miroslava Ondera mladšího, který ji vede až do současnosti. Od roku 1991 je podnik zpět v soukromém vlastnictví a funguje pod původním názvem Redno Šumava s.r.o. Design bot, které se prodávají výhradně v Česku, je zaměřený na konzervativnější a starší české zákazníky. Je tu ale možná výroba bot na zakázku v menších sériích. Podívejte se na fotogalerii a poslechněte si více v reportáži z dílny, kterou mě provázel Miroslav Onder a Helena Onderová.

03099501.jpeg

Playlist:
Classixx – Stranger Love (Innovative Leisure)
Jensen Sportag – One Lane Lovers (Cascine)
Split Secs – I Stand Alone, Mike Simonetti Mix (Machine Limited)
Purple – The Club (uns.)
Dd Elle – Love Me Only (uns.)
Nicki Minaj – Chi-Raq (Young Money)
Is It Tomorrow – And Me (uns.)
Sau Poler – Juun (Atomnation)
Wild Beasts – A Simple Beautiful Truth (Domino)
Jubilee – I-95 (Mixpak)
Alix Perez – Don't This Ish (Exit Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.