City Souls II, gobelíny z Valmezu a Gombold újra

25. březen 2014

Kvalitní český módní design opět pomůže dobré věci, představujeme druhý ročník projektu City Souls. Za nejstarší a největší českou výrobou gobelínů a tapiserií míříme do Valašského Meziříčí. Shrnujeme info o maďarské soutěži Gombold újra pro začínající návrháře ze zemí Visegrádu. Zastavíme se také v Brně, u první české šatové knihovny jménem Re:Paráda.

City Souls podle Karolíny Juříkové
Na letošní druhý ročník City Souls dohlíží návrhářka Karolína Juříková. Novou letní řadu pod jejím vedením navrhuje a realizuje skvělá sestava designérů: Chatty, LaFormela, Miro Sabo, Monika Krobová, Awkward, Tereza Rosalie Kladošová a další. Celá oděvní kolekce bude rozdělená do dvou stylů, Basic na všední nošení a společenskou Advanced. V rozhovoru se zakladatelkou a duší projektu Katarínou Král se dozvíte, kdy bude City Souls 02 venku a jak do ní mohou vlastním designem přispět i čeští módní blogeři.

Za gobelíny do Valmezu
Nejstarší a zároveň největší výroba gobelínů v Česku funguje od roku 1989 ve Valašském Meziříčí. Založil ji Rudolf Schlattauer se záměrem propojit řemeslnou zručnost místních tkalců s tvorbou předních výtvarných umělců. Svoje obrazy tam do gobelínů a tapiserií dávají převést třeba Jiří Sopko nebo Petr Nikl. S Moravskou gobelínovou manufakturou spolupracovala na své semestrální práci také studentka UMPRUM Tereza Rosalie Kladošová. Její zářivě barevné gobelínové šaty s vytkanou kočičkou patřily k highlightům zimního Artsemestru 2014. Dvoupatrovou dílnou, ve které se vyrábí i restauruje, mě provedl akademický malíř Jan T. Strýček, který je v čele MGM od začátku 90. let.

03090100.jpeg

Brněnská šatová knihovna: Re:Paráda
V Brně začal před pár měsíci fungovat nový módní projekt na bázi recyklace. Re:Paráda je inspirovaná konceptem sharing economy, který je běžnější v Německu nebo ve Švédsku. Funguje jako velká otevřená skříň, plná vintage, nových i secondhandových oděvů a návrhářských kousků. Půjčovat si z ní můžete za měsíční paušální poplatek. Jak se zatím Re:Parádě daří, kdo vybírá šaty, které v ní najdete, a čím se liší od běžné půjčovny, se dozvíte v rozhovoru s jednou ze dvou zakladatelek a realizátorek projektu Kateřinou.

Nejlepší módní design z Visegrádu: Gombold újra!
Gombold újra! Central Europe je mezinárodní módní soutěž otevřená designérům z Maďarska, Česka, Slovenska a Polska. Návrhářské skupiny i jednotlivci se mohou přihlásit do kategorií oděv nebo doplněk. Předkládá se minikolekce z pěti modelů v souladu s módními trendy pro rok 2015. Tématem má být příroda, tradiční materiály a kulturní hodnoty střední Evropy, přičemž se máte vždy inspirovat ostatními visegrádskými zeměmi, ne svou vlastní.

Vítězové obou kategorií získají ceny v hodnotě 10 000 euro, které mají podobu konkrétních balíčků. Ty mají návrhářům pomoci s rozjezdem jejich kolekce a značky. Je mezi nimi třeba výroba vzorové kolekce, rozpočet na nákup materiálů na veletrhu Premiere Vision nebo tvorba korporátní identity. Podle čeho se rozhoduje odborná porota, kolik předchozích kolekcí smíte mít na kontě, abyste se mohli účastnit, a další důležité technické podrobnosti se dočtete na www.cefashiondays.com. Uzávěrka přihlášek je 5. května a vybraní finalisté se představí na přehlídkách v rámci Central European Fashion Days v Budapešti v říjnu 2014. Soutěž pořádá maďarská státní instituce Design Terminal National Centre for Creative Industries.

Vloni vyhrála v kategorii nastupujícího módního návrháře maďarská designérka Orsolya Csík s kolekcí INQ 2014/15, kterou jste mohli vidět na podzim v rámci přehlídek Prague Fashion Weekendu. Kolekce vycházela z převedení starosvětských ložnin – péřových duchen, polštářů a prostěradel – a domácího dřevěného nábytku do nositelných kusů oděvu. Spojnicí mezi nadýchaným měkkým textilem a tvrdým dřevem byla kůže, vše v jemných přirozených barvách materiálů – od bílé přes béžovou k šedé. Za zmínku rozhodně stojí i kloboučky, které vyhrály v seniorské kategorii doplňků. Maďarská značka Masamod vytvořila v kolekci Figurin vtipné plastické metafory dámských účesů.

Playlist:
Craft Spells – Breaking The Angle Against The Tide (Captured Tracks)
Ejecta – Jeremiah (Driftless)
Fast Times – Bodytalk (100% Silk)
Galimatias & Sorrow – Subside (uns.)
Haerts – Call My Name (Columbia)
☯ŦÆЯÜ汰ム☺ – ǝɯıʇ ʎןuo 时间ナ=-レ† (uns.)
Jerome LOL – Feel It For The First Time (uns.)
Tight Pants Body Rolls (Hefty Hideaway)
Jessica Rabbit – Why don't you do right (Disney)
The Mountain Goats – Damn These Vampires (Merge)
KRTS – Bonehead (Project: Mooncircle)
Lee Bannon – Hyper Eclipse (Ninja Tune)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.