Czech Design Week oživí DUP: v horních patrech plánuje designérské ateliéry

2. květen 2017

Více než 27 let po revoluci v centru hlavního města stále chátrá řada památkově chráněných domů v soukromém vlastnictví. Jedním z nich je i bývalý Dům uměleckého průmyslu na Národní třídě. Budova ze třicátých let od architektů Oldřicha Starého a Františka Zelenky v minulosti hostila festival 4+4 dny v pohybu a od loňského roku v jejím suterénu funguje multifunkční kulturní a společenský prostor s antikvariátem DUP. Příští týden by měl nejen suterén, ale i nadzemní patra funkcionalistické památky ožít festivalem mladého designu Czech Design Week.

Týdenní přehlídka začíná v pondělí 8. května a slibuje na stovku designérských jmen. Organizátoři Czech Design Weeku mají ambice naplnit celý dům designérskými ateliéry a kulturními akcemi i mimo krátkodobý pronájem v rámci festivalu. Chtějí tak navázat na minulost objektu, který byl ve 30. letech vystavěn jako Dům uměleckého průmyslu Svazu československého díla. Za první republiky i za socialismu sloužil jako výstavní výloha československého designu a průmyslu. Fungovalo tu administrativní a expoziční centrum, ve kterém sídlily vzorková prodejna Krásná jizba a nakladatelství Družstevní práce. Podrobný článek o historii domu najdete tu.

Budovu navrhl architekt Oldřich Starý a dokončena byla roku 1936. Stala se perlou československého funkcionalismu, mezi dodnes jedinečné architektonické prvky patří třeba mobilní skleněná střecha nad atriem. Svaz československého díla, který objekt vlastnil, si vytkl za úkol podporu průmyslového designu, výtvarníků, designérů, družstev a drobných podnikatelů. Více v reportáži Alžběty Medkové.

Dům, který už od osmdesátých let marně čeká na čím dál tím nutnější opravy, je v rukách podnikatele Luďka Fabingera. Magistrát vydal rozhodnutí o rekonstrukci památkově chráněné budovy v roce 2004, dodnes k ní ale nedošlo. V jakém stavu dnes funkcionalistická budova je, se můžete přesvědčit osobně během nadcházejícího festivalu designu: „O tomhle domě přemýšlím delší dobu, obhlížel jsem ho už při prvním Czech Design Weeku. A jelikož letos končí Kafkův dům, v centru Prahy v podstatě chybí nějaký větší prostor na pořádání takových přehlídek. Proto jsme se spojili s provozovateli suterénního prostoru DUP a rozhodli jsme se připravit projekt využití celého domu pro ateliéry a různé krátkodobé výstavní a prezentační akce,“ vysvětluje organizátor CDW Lukáš Pipek. Festival, který se dosud konal jen na podzim, se má od letošního roku rozrůst i o jarní kolo. Podzimní edici v loňském roce provázely spory o název akce, které se stále ještě řeší soudně. V listopadu 2016 se paralelně odehrály dva Czech Design Weeky, jeden v Kafkově domě a jeden v Kotvě, viz zde.

Pokud se organizátorům Czech Design Weeku podaří majitele domu přesvědčit, celý DUP neožije jen na příští týden, ale dlouhodoběji. Na Novém Městě by tak mohla přibýt nová zajímavá adresa pro fanoušky lokálního designu, jen pár kroků od dalšího velkého ateliérového projektu SmetanaQ. I tento dům je v rukách soukromých majitelů, ale na rozdíl od DUPu prošel velmi důkladnou rekonstrukcí. Vedle ateliérů, galerie a kavárny se v domě na Smetanově nábřeží nejnověji otevřel i elegantní designový obchod Deelive. DUP má sice díky jedinečné architektuře a historii velké kouzlo i neopravený, je ale otázka, jaký časový horizont je pro intenzivní každodenní využití bez rekonstrukce reálný. „Právě proto, že se tu plánovala rekonstrukce, jsem do toho prostoru nejdřív nešel. Měl tu být nějaký hotel, ale teď z toho sešlo. Jsme přesvědčení, že v tuto chvíli záleží na vyjednávání, jaký návrh na využití domu majiteli předložíme a jestli se nám ho podaří přesvědčit,“ říká Lukáš Pipek. Poslechněte si víc v reportáži.

Interiéry DUP, Domu uměleckého průmyslu na Národní v Praze

Playlist:

Nicky Minaj – I'm Out, Niels Kirk Remix
DJ MBA & Jason Imanuel – Freaky Gyal, Afrohall Bootleg
Omulu + King Doudou – Baile Saboroso, Daniel Haaksman Edit
RAINEY – Chupa, Habibiboi x Bassbear Remix
DJ NA – MikeQ – Tink – Fingers Up
Metaknight – Violent
Santa Muerte – Aye, KDD Edit
Stiekz-O-Matic – Encosta
Sonido Berzerk – Parque Zaragoza
Siete Catorce – Día
WWWINGS – Had To Grind
WWWINGS – Celestial Driftin
WWWINGS – 18 ENTITLED

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.