designSUPERMARKET s Muslin Brothers a FASHIONCLASH, strážnický modrotisk

18. listopad 2014

designSUPERMARKET se spojil s respektovaným festivalem FASHIONCLASH. Vedle nových i zavedených českých značek díky tomu ukáže i 5 holandských talentů. V domě U Minuty na pražském Starém Městě se od 11. do 14. prosince představí i vzácní izraelští hosté Muslin Brothers.

designSUPERMARKET s designéry z FASHIONCLASH

Nizozemská platforma FASHIONCLASH už má o české návrhářské scéně povědomí díky přehlídkám designérek jako Hana Frišonsová nebo Petra Ptáčková. Teď se ale její kurátoři díky designSUPERMARKETu a holandské ambasádě poprvé chystají oficiálně do Prahy s pěti svými talenty: svoje nejnovější kolekce přivezou Joelle Boers, Ebby Port, Marsha Kessels, Chris van den Elzen a Judith van Vliet. Kromě toho, že tu FASHIONCLASH představí tvorbu svých favoritů, vyhlédne si i na dva české designéry, kteří dostanou příležitost představit se na FASHIONCLASH 2015. Vedle zahraničních hostů uvidíme i to nejlepší ze současného mladého českého designu. Polovina z více než osmdesáti značek přitom bude na designSUPERMARKETu úplně poprvé. V rozhovoru s Darinou Zavadilovou se dozvíte víc o spolupráci s FASHIONCLASH a výběru českých designérů, ale také o modrotiskovém workshopu ve Strážnici. designSUPERMARKET ho organizuje v rámci mezinárodního projektu Roots of the European Design a jeho výsledky uvidíme na výstavě v domě U Minuty.

Izraelský fashion design a módní aktivismus v Praze: premiéra Muslin Brothers

Kromě designérů a kurátorů holandského festivalu FASHIONCLASH míří na designSUPERMARKET i vzácní hosté z Izraele. Ve spolupráci s Fashionbook.cz a izraelskou ambasádou se u nás premiérově představí módní designéři a aktivisté Muslin Brothers. Hlavního zahraničního hosta letošního designSUPERMARKETu přišla do Modeschau představit šéfredaktorka Fashionbook.cz Anit Nosková: „Za značkou Muslin Brothers stojí návrháři Tamar Levit a Yaen Levin, kteří spolu žijí a pracují v Tel Avivu. Jejich oblečení nezná žádné předsudky. Nenajdete žádné velikosti ani rozdělení podle genderu. Jejich šaty, kalhoty a další kusy jsou určené pro všechny bez rozdílu, díky volným střihům si finální siluetu dotváříte sami svým tělem.“ Muslin Brothers, kteří jsou mimo Izrael zastoupeni v koncept storech v Japonsku a v Berlíně, jsou oblíbení nejen kvůli své extravaganci a svěžesti designu. Důležitý je i jejich konceptuální přístup k módě: „Módu berou jako vyjádření svých myšlenek a politických názorů. Například v Design Museum Holon udělali happening s oblečením jedné známé značky, které bylo určené k likvidaci. Rozprostřeli ho po zemi, čímž návštěvníky výstavy donutili po něm šlapat a skrz vlastní zkušenost si uvědomit, jak se dnes s oděvy nakládá.“ Na designSUPERMARKETu se Muslin Brothers představí stejně jako ostatní značky formou prodejní výstavy.

03255188.jpeg

Modrotisková dynastie ze Strážnice

Do strážnické modrotiskové dílny jsem se podívala díky workshopu designSUPERMARKETu. Fotky najdete na fb Modeschau a na našem oblíbeném blogu Jedenáct koček, který si výlet za starou tradiční technikou také nenechal ujít. Původně indická a čínská tradiční technika se na Moravu dostala přibližně v 16. století (Johanes Weis, Nové Město na Moravě) a největší rozkvět tu pro ni znamenalo 18. a 19. století. Rodina Jochů, v jejíž dílně probíhal workshop designSUPERMARKETu, se modrotisku věnuje už přes tři generace od začátku 20. století. Vlastní řadu krásných starých forem s nejrůznějšími folklórními i abstraktními vzory, které jsou vyřezané do dřeva a vybité hřebíčky. Formy se potřou popem a s milimetrovou přesností ručně tisknou na přírodní tkaninu. Pak se vzor nechává zaschnout až dva týdny. Následuje opakované máčení látky do jam naplněných směsí indiga a dalších chemikálií. Nakonec se z látky praním odstraní pop a na původně zakrytých místech plátna obarveného na modro zůstane tradiční bílý vzor z neobarvené látky. Poslechněte si více v rozhovoru s Františkem Jochem a podívejte se na fotogalerii.

Alice Klouzková: Tradiční techniky v novém designu

Workshop designSUPERMARKETu ve strážnické dílně vedla Alice Klouzková z návrhářského dua Sistersconspiracy. Zúčastnili se ho studenti UMPRUM, kde momentálně působí jako doktorandka, i studenti ze Scholastiky, kde vede ateliér módního designu. S Alicí jsem natáčela o nové autorské značce postavené na tradičních českých textilních technikách. První dámskou kolekci s korálkovými výšivkami, paličkovanou krajkou a modrotiskovými vzory uvede premiérově na designSUPERMARKETu. Poslechněte si o ní více.

Odkazy:
www.designsupermarket.cz
http://muslinbrothers.com/
http://fashionclash.nl/
www.arimo-modrotisk.cz

Playlist:
Ella Fitzgerald – Blue Skies, Maya Jane Coles Remix (UMG Recordings, Inc.)
The Velvet Underground – Pale Blue Eyes (MGM Records)
Orange Juice – Blue Boy (Postcard)
Nosaj Thing – Eclipse/Blue (Timetable Records)
Elvis Presley – Blue Christmas (RCA)
Massive Attack – Blue Lines (Virgin Records)
New Order – Blue Monday (Factory)
Palermo – Blue Disk and Staff (Crazy Iris)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka