Digitální socha v módě a fashion performance na AVU: Helena Lukášová a Lukáš Hofmann

19. leden 2016

Dekonstruovanými oděvy ze známého nábytkářského řetězce se inspiroval student AVU Lukáš Hofmann aka Saliva. Přinášíme rozhovor o jeho performanci Ikea Made Fashion v Galerii AVU. Setkáme se také s digitální sochařkou Helenou Lukášovou, která už dvakrát vytvořila 3D tištěné doplňky pro kolekce Denisy Nové.

O digitální soše s Helenou Lukášovou

Helena Lukášová ve svých digitálních sochách rozvádí myšlenky o vztahu člověka a digitálních médií. Zajímá ji konfrontace ruční a mechanické práce a otázky spojené s reprezentací v digitálním světě. Loňská kolekce 3D tištěných šperků s názvem You Are What You Wish For je už její druhou spoluprací s Denisou Novou. Poprvé vytvořila expresivní obličejové masky inspirované tvarem mořských korálů ke kolekci na jaro/léto 2014. Aktuální série antropomorfních objektů doplňuje kolekci Denisy Nové na podzimní a zimní sezonu 2015/2016. Plynule navazuje na téma oděvní linie, která se odvíjí od recyklace vintage persiánových kabátů. Oděv i šperk tak zkoumají zachování a přenos historického materiálu a vzpomínek. Šperky a klíny bot ve tvaru chodidel, rukou, úst nebo uší evokují posvátné relikvie a jejich zlatá barva připomíná atmosféru barokního kostela. Jsou inspirované latinskoamerickými Milagros, posvátnými amulety, které mají přinést splnění nejrůznějších přání. Jde o věrné kopie konkrétních částí těla členů rodiny Heleny Lukášové, které zachytila 3D skenerem a fotogrammetrií. Poslechněte si rozhovor o digitálním sochařství a spolupráci s Denisou Novou.

Performance Ikea Made Fashion na AVU

Možná vás překvapí, že se známý nábytkářský řetězec pouští i do módy. Na loňském podzimním Fashion Weeku v Miláně představila Ikea hned dvě módní kolekce ve spolupráci s Katie Eary a Martinem Bergströmem. Z úplně jiné strany ale přistoupil k tématu módy z Ikea Lukáš Hofmann aka Saliva. Zaujaly ho dekonstruované kusy oblečení, které potkáte v šatnících a botnících v obchodním domě: „Všiml jsem si, že oblečení je poškozené: košili chybí rukáv, kalhoty mají jen jednu nohavici, v oděvech jsou díry nebo jsou procvaknuté cvočky a podobně.“ Od zásahů, které měly původně odradit od krádeže oděvů/dekorací, se Lukáš odrazil v kreativním stylingu. Důležité pro něj bylo také téma univerzální intimity, které otevírají promyšleně aranžované „domovy“ na ploše obchodního domu. Pro performanci Ikea Made Fashion, kterou promýšlel a připravoval dva roky, pozval do Galerie Akademie výtvarných umění své přátele z různých zemí. Společně provedli akci, která spojovala prvky demonstrace bezpečnostních pokynů v letadle a aspekty módní přehlídky. Na rozdíl od módních přehlídek, při kterých se autor mihne na mole maximálně pár sekund na závěr, byl Lukáš po celou dobu fyzickou součástí akce, zavěšený nad centrem dění na provazech. Poslechněte si rozhovor o přípravách a realizaci performance Ikea Made Fashion.

03554804.jpeg

Odkazy:
http://cargocollective.com/helenalukasova
https://www.facebook.com/lkeamadefashion/

Playlist:
Zutzut – Lagrimas y Hustle (uns.)
De La Ghetto – My Way, Spanish Remix (uns.)
Dehousy – Temple (uns.)
Flume – Never Be Like You feat. Kai (Transgressive Records)
Klan Guru – Anonymous Proxy (uns.)
MC Rodolfinho – Os Mlk É Liso (Maximo)
Lil Tantrum – Picuda (Staycore)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.