Diplomky UMPRUM: animé, glam a upcyklace

14. červenec 2016

Rozkvetlá zahrada, babiččina skříň nebo japonské animé a severočeské vesnice: představujeme tři diplomky z návrhářských ateliérů pražské UMPRUM.

Daniela Pešková: kolekce z rodinné skříně

Z oblečení, které se v rodině dědí a předává po ženské linii, vytvořila Daniela Pešková základní kameny své diplomové kolekce. Společně s dalšími diplomkami z Ateliéru designu oděvu a obuvi byla její práce vystavená v galerii Kvalitář, kde jsme se setkaly k rozhovoru. „Částečně jsem se inspirovala ateliérovým tématem, Japonsko: klidná síla. Oslovil mě koncept Wabi Sabi a z japonské estetiky jsem si vybrala jeden z jejích populárních symbolů, motiv ryby. Díky tomu se v kolekci objevily organické a plynoucí tvary. Materiály jsem volila intuitivně, šlo mi hlavně o to, zachovat náladu domova a intimity.“ Diplomová kolekce Daniely Peškové se spolu s dalšími pracemi z ateliéru vedeného Liběnou Rochovou představí příští rok v únoru, na týdnu módy prestižní tokijské designérské školy Bunka.

Přes letošní léto Daniela s Filipem Jakabem připravuje modely pro přehlídku společné kolekce na zářijovém Prague Fashion Weeku. Na jarní edici prestižního týdne módy totiž jako dvojice vyhráli cenu Junior Talent, která jim přinesla finance na nadcházející kolekci a prostor pro prezentaci na podzimním MBPFW.

 

#katerinaplamitzerova #fashiondesign #bow #silk #czechfashion #diplomawork #umprum #prague #modeschauradioshow @croradiowave

Fotka zveřejněná uživatelem Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Čen 28, 2016 v 9:32 PDT

Kateřina Plamitzerová: japonské animované filmy a opuštěné Šluknovsko

Osobitým rukopisem velkých objemů a nadýchaných tvarů uchopila Kateřina Plamitzerová téma zkázy a obnovy životního prostředí. Inspirovala se opuštěnými vesnicemi na Šluknovsku a duchem japonských animovaných filmů režiséra Hajaa Mijazakiho. Ten staví do centra dění ženské hrdinky se silným vztahem k přírodě. Kolekcí, která vznikla v Ateliéru designu oděvu a obuvi, se prolínají témata pacifismu, hledání vlastní identity a vztahu ke krajině a její historii. „Pracovala jsem s archetypálním dívčím symbolem mašle, okřídleným létajícím uzlem. Použila jsem ji jako formu, ne jako dekorativní prvek. Fascinovala mě krása a opuštěnost Lobendavy Severní, nejsevernější české obce, do které jsem se na diplomový ročník přestěhovala.“

Vedle ateliérové přehlídky na Bunka Fashion Weeku v příštím roce se kolekce představí i na podzimním Prague Fashion Weeku. Ten budou tentokrát hostit garáže obchodního domu Kotva, jednoho z architektonických pokladů Prahy od manželů Machoninových.

Tereza Rosálie Kladošová: pletená Priscilla

Tereza pokračovala v experimentech s pletáží, se kterou s úspěchem pracovala i v předchozí kolekci. Vloni představila na pražském, barcelonském i londýnském týdnu módy hravou inspiraci českým chalupařením a kutilstvím. Tentokrát jsou inspirací květy a jejich rozmlžené organické tvary, které ve svých fotografiích zobrazuje Nick Knight. Diplomová práce Project Priscilla, která vznikla v Ateliéru módní tvorby pod vedením Pavla Ivančice, přináší zajímavou inovaci tradiční techniky: „Chtěla jsem narušit přirozené kvality pletáže, jako jsou splývavost a jemnost. Proto jsem vytvořila speciální sendvičové materiály, se kterými lze modelovat zajímavé 3D efekty. Jde o pleteninu s vlastnostmi tkaniny, kterou jsem rozzářila použitím viskózové příze s lurexem.“

Blýskavé volány ve florálních tvarech plynule propojují efekt s funkcí, v jejich záhybech se skrývají kapsy nebo něžné poupátko, které slouží jako knoflík. Kolekce nezapře vliv estetiky glam a 70. let.

Playlist:
CC Dust – Never Going To Die (uns.)
Bladee – Romeo (YEAR0001)
Shift Tides – Jacmel (uns.)
Gaika – Buta (Mixpak)
Lexxi – Red Eyez (3NDL3SS RECORDS)
Lsdxoxo – Love Taps (GHE20G0TH1K)
NA x Young Thug – Definite Slime Shit (8106tv)
Wwwings – I Used To Care (uns.)
Ziúr – Lilith ft. RIN (Infinite Machine)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.