Fashion podzim 2015: Top události podle Modeschau

19. srpen 2015

Léto končí a otevírá se podzimní sezona přehlídek a výstav módy a designu. Máme pro vás průvodce českým módním podzimem 2015: vedle špičkových českých designérů přivítá vzácné hosty ze zahraničí Prague Fashion Week, tradiční Designblok a výběrový designSUPERMARKET. O vstup mezi prvoligové akce se pokusí nové události Czech Design Week a Fashion Live s přehlídkou studentských talentů Sci-Fi Safari.

MBPFW (31. srpna – 6. září), móda na jaro a léto 016 v ZIBA a v Mystic Skateparku

Nejsilnější český týden módy, Prague Fashion Week, letos očekává ještě více zahraničních hostů než na předchozích dvou edicích. Vrací se mimo jiné fotograf street style Adam Katz Sinding nebo zástupci Nowfashion. České kolekce přijedou zhodnotit i další profesionálové z vlivných světových médií, jako Vogue Italia, a prestižních showroomů. Kolekce předních českých designérů a módních značek se představí částečně v luxusních prostorách budoucího Muzea českého skla ZIBA na pražských Příkopech a částečně v uvolněném prostředí Mystic Skateparku na Štvanici. Hlavní přehlídky jsou soustředěné do tří finálových dnů MBPFW 4.–6. září. V programu figurují známá jména, jako Martina Špetlová, Denisa Nová, Jakub Polanka, Petra Ptáčková nebo Chatty, ale i studentské talenty a čerství absolventi – Daniela Pešková, Monika Krobová, Karolína Juříková, Filip Jakab, Tereza Rosalie Kladošová nebo Lukáš Spilka. Doprovodný program přinese konferenci Fashiontech o módě, technologiích a marketingu a už teď beznadějně zaplněný Fashion Talk se stylistou a talent scoutem Alessandrem Buzzim z Vogue Italia, jehož je pořad Modeschau mediálním partnerem. Poslechněte si více v rozhovoru s asistentkou ředitele MBPFW Lukáše Loskota Emou Janáčkovou.

 

Designblok 15 (22.–27. října), téma svobody a nová lokace na holešovickém Výstavišti

Nejprestižnější české přehlídce designu bude patřit konec října. Vůbec poprvé obsadí prostory holešovického Výstaviště, ve kterých se domácí i zahraniční designéři představí pod zastřešujícím tématem svobody. Vedle statických prezentací se chystají koncerty, projekce a interaktivní doprovodný program. Co se týče módy, nebudou chybět stálice české scény (a Designbloku), jako Hana Zárubová nebo Monika Drápalová, které se na rozdíl od loňska nepředstaví na přehlídkách, ale v instalacích. Módní přehlídky se soustředí do jednoho dne, kdy bude molo patřit dvanácti mladým talentům ze zahraničí a jednomu českému návrháři. Půjde hlavně o kolekce z Diploma Selection, které se představí ve čtyřech blocích. V rozhovoru s Jiřím Mackem si můžete poslechnout i o tom, jak se Designblok staví k rostoucímu počtu nových designových přehlídek, které mu chtějí šlapat na paty: „Každoročně když s Janou Zielinski vidíme tu spoustu nepřijatých na Designblok, si říkáme, že se tu musí objevit nějaký jiný prostor, kam se vejdou. Bereme to jako pozitivní věc, znamená to, že česká designová scéna roste a s tím vzrůstá i konkurence. Designbloku nejde o to, aby byl největší, ale aby měl ten nejkvalitnější výběr.“

 

designSUPERMARKET (10.–13. prosince): pánská móda podle holandských designérů

Do „svaté trojice“ zavedených událostí, které dlouhodobě znamenají záruku vysoké úrovně prezentovaného designu, patří i designSUPERMARKET. Tradiční předvánoční akce spojuje profesionální zvládnutí organizace a instalace s neformální uvolněnou atmosférou. Letošní devátý ročník se odehraje od 10. do 13. prosince v Kafkově domě a pořad Modeschau je opět jedním z jeho mediálních partnerů. Na designSUPERMARKETu představují designéři své nejnovější práce osobně a nechybí bohatý doprovodný program s přednáškami, performancemi a večírky. Vedle studentů a absolventů prestižních českých škol, jako UMPRUM, UTB Zlín nebo plzeňské FUD, se letos přihlásila i řada zajímavých zahraničních značek. „V posledních letech se nám hlásí čím dál tím více zahraničních designérů. Opět přijedou izraelští designéři Muslin Brothers, kteří se prostřednictvím fashion performance propojí s českými designéry. Opět také představíme nizozemské talenty z festivalu Fashionclash, půjde hlavně o autorskou pánskou módu, které je na české scéně zatím poměrně málo,“ říká kurátorka a kreativní ředitelka designSUPERMARKETu Darina Zavadilová. Poslechněte si více.

 

SCI-FI SAFARI 1.1 INDEPENDENT EDITION / FINAL SHOW 28. 9. 2015 / NOVÁ PERLA, VRANÉ NAD VLTAVOUSAVE THE DATE! #scifisafari

Posted by SCI-FI SAFARI on 18. srpen 2015

Sci-Fi Safari 1.1 (28. září), studentské talenty v industriální Perle

Přehlídka nových studentských talentů, která navazuje na sérii Shooting Fashion Stars, se pro své druhé konání rozhodla vylákat příznivce módy do nového nezávislého prostoru ve Vraném nad Vltavou. Industriální galerie Perla nabízí řadu zajímavých možností pro prezentaci kolekcí, kterých bude celkem sedm. Multimediální show se má odehrát v pondělí 28. září. Své práce představí mimo jiné zlínské absolventky Agáta Molčanová aka Svatá Agáta a Tereza Otáhalíková. O jejich výrazných bakalářkách, které rozhodně stojí za zhlédnutí live, si můžete poslechnout tady. V line-upu je také excentrik z pražské UMPRUM Maroš Baran a další dvě zajímavá slovenská jména: Andrea Pojezdálová a Petra Kubíková. Pro většinu návštěvníků budou novinkou kolekce zatím nepříliš známých návrhářek Miluše Gebauerové a Petry Pitelkové. Sci-Fi Safari se odehrává v rámci prvního ročníku události Fashion Live! v Praze, která od 21. do 30. září obsadí prostory Lucerny a přinese prodejní pop up, přehlídku módního filmu a další program. Poslechněte si více v rozhovoru s ředitelkou Sci-Fi Safari Olo Křížovou.

Czech Design Week (9.–15. listopadu), spolupráce s Pastou Onerem a design v ulicích

Czech Design Week zaujal pozici Prague Design Weeku, který se s letošním druhým ročníkem přesunul do jarního termínu. Půjde o prodejní výstavu českého designu, která má do budoucna ambici přilákat i zahraniční tvůrce. Odehraje se v domě U Minuty, který už v minulých letech hostil řadu designových eventů. Jak řekl organizátor události Tomáš Holý, cílem je dostat autorský design co nejblíže k široké veřejnosti: „Spolupracujeme s výtvarníkem Pastou Onerem, který chystá na podzim velkou výstavu v Mánesu. Kromě propojení s touto expozicí připravujeme i menší intervenci českých designérů přímo do pražských ulic.“ Přihlášky na CDW jsou otevřené až do 15. září, takže na konkrétní jména designérů je ještě brzy. Bude ale zajímavé sledovat, kdo po výběrech Designbloku a designSUPERMARKETu, které už jsou uzavřené, zamíří právě na Czech Design Week a jestli je skutečně česká designérská scéna tak bohatá na kvalitu a talenty, aby naplnila 3 velké přehlídky. Poslechněte si rozhovor s Tomášem Holým.

 

odkazy:
http://mbpfw.com/
http://www.designblok.cz/
http://www.designsupermarket.cz

Playlist:
Drake x Dinamarca – 10 Elásticos (Cash Money)
Headphone Activist – Ocean Floors (uns.)
Badbadnotgood – Kaleidoscope, Kaytranada’s Flip (Pirates Blend Records Inc.)
Masego – One For Me (Mango Juice Rec.)
Meek Mills ft. Nicki Minaj & Chris Brown – All Eyes On You, LilKai Remix (uns.)
Salute – Castle (37 Adventures)
Mouthe – Deepspace Beamer (uns.)
Swindail – Dunk (Mango Juice Records)
Callahan – Got Me (4 Seasons)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.