Fashionclash 2016: Česká stopa a zahraniční objevy

8. červenec 2016

Streetwear, konceptuální experimenty, minimalismus i pompézní večerní róby. Osmý ročník festivalu Fashionclash zůstal věrný otevřenosti ke všem podobám módy. Mezi více než sto padesáti designéry z celého světa nechyběli ani čeští tvůrci. V Modeschau přinášíme ochutnávku z každoročního maastrichtského svátku mladé módy, jehož tématem bylo tentokrát kulturní dědictví.

Český design na Fashionclash 2016: koncept, originalita a osobitost

K pravidelným reprezentantkám českého módního designu na Fashionclashi patří Hana Frišonsová. V předchzích letech poslala své futuristické kolekce na přehlídkové molo. Tentokrát se rozhodla zapojit do výstavy a speciální performance na ústřední festivalové téma dědictví. Ve spolupráci s Michaelou Karásek Čejkovou propojily oděv s fotografií v hravém surealistickém konceptu s názvem Ouroboros Project. Ten skvěle fungoval jak v instalaci výstavy, tak v pohybu na modelech při performance.

Společně s Hanou představily český design v rámci performance také Pavlína Miklasová (Plove) a Petra Pitelková aka Petiteé. Díky vzájemné podpoře a spolupráci s českým festivalem designSUPERMARKET a s Českými centry, se na Fashionclash uvedly také návrhářky spojené v kolektivu Dry Milk of Virgin Mary a designérská skupina Unosto, která se věnuje šperku. Návštěvníci hlavního programu přehlídek v industriálních halách v centru města si mohli jejich práce zblízka prohlížet a zkoušet na doprovodném prodejním designérském Marketu v hlavním místě dění. Pozitivní ohlas na svou práci na Marketu získala také Lucie Erban Mareš, která se události zúčastnila se svou značkou LEM. K jednomu z nejfotografovanějších objektů na výstavě patřila extravagantní práce Markéty Martiškové, české designérky, která působí v Belgii.

Na pražském festivalu designSUPERMARKET si zástupci Fashionclashe pro letošní ročník vybrali také jednu značku pro hlavní přehlídkový program. Byla jí Sofya Samareva, absolventka UMPRUM překvapila oděvní kolekcí s názvem Medieval Pajamas. Modely inspirované pyžamy byly ušité a nošené tak, jako byste si při rozespalém oblékání omylem prostrčili hlavu rukávem. Byly tak v podstatě zavěšené na hlavě a vtipně odkazovaly k pokrývkám hlavy, kterým se Sofya Samareva ve své tvorbě převážně věnuje. Na přehlídkách se po vlastní ose představila také dvě zajímavá čerstvá jména lokálního módního designu, Roman Častulík ze zlínské UTB se značkou Betaomega a slovenská návrhářka Petra Kubíková. Celkově měly kolekce českých a slovenských designérů, představené na Fashionclash festivalu, velmi dobrou úroveň. V konkurenci ostatních, často hodně trendových prací mladých návrhářů z celého světa, vynikaly svou osobitostí, originalitou a dobrou prací s konceptem i vypracováním oděvu.

Fashionclash 2016: zahraniční objevy

Průřez zahraničními kolekcemi, které nás nejvíce zaujaly, najdete na Facebooku Modeschau. V reportáži uslyšíte mimo jiné rozhovor s Barbarou Sanchez Kane, Alessandrem Trinconem, který vyhrál hlavní cenu festivalu, nebo s ruským architektem a umělcem Romanem Ermakovem. Ten předvedl kolekci avatarů své fyzické energie, balancující, nebo spíš divoce tančící na hranici mezi módou, sochou a performativním uměním. Řadu zajímavých témat otevřely i doprovodné diskuse a fashion talky, ze kterých vám přibližujeme myšlenky The Post Couture Collective nebo kurátora a novináře Filepa Motwaryho, autora konceptu a výstavy Haute-à-Porter v muzeu módy v Hasseltu.

V neposlední řadě zprostředkujeme rozhovor se spoluzakladatelem, organizátorem a kurátorem Fashionclash festivalu, Brankem Popovičem, ve kterém se dozvíte o plánovaném festivalu módního filmu a nové budově Forza Fashion House, která by měla v budoucnosti podpořit rozvoj lokálních i světových módních talentů.

odkazy:
http://fashionclash.nl/
http://www.forzafashionhouse.nl/
http://www.designsupermarket.cz/en/

playlist:
Dr. Dre feat. Snoop Dogg - The Next Episode, San Holo Remix (Aftermath, Interscope)
Mina - 2001 (uns.)
Sylvere - Tribal Walk (Sans Absence)
Nightwave – Lotto feat. Chippy Nonstop (Heka-Trax)
Margari's Kid - From my rotting body flowers shall grow (uns)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.