Fashionclash Maastricht 2015 bude o genderu, Barbora Procházková se inspiruje Yamamotem

16. prosinec 2014

Z osmého ročníku designSUPERMARKETu přinášíme rozhovor se zakladatelem a ředitelem Fashionclash Maastricht Branco Popovičem. Dozvíte se také, co na nadcházející ročník respektovaného holandského festivalu chystá Barbora Procházková.

DesignSUPERMARKET letos vedle českých značek představil i mladé tvůrce z Německa, Izraele nebo Holandska. Čeští designéři Barbora Procházková, Blueberries a Sofya Samareva se naopak díky spolupráci DSM a Fashionclash představí na nadcházejícím ročníku maastrichtského festivalu. Kromě toho nejlepšího z domácí designérské scény byly v prostorách domu U Minuty na pražském Staroměstském náměstí k vidění i kolekce a umělecká performance izraelských fashion aktivistů Muslin Brothers. Výstava Verschiebung zase představila současný německý design nábytku a bytových doplňků. Speciální prostor dostali i mladí návrháři z holandského festivalu Fashionclash Maastricht, které přivezl přímo zakladatel a ředitel události Branco Popovič. Poslechněte si, podle čeho vybíral návrháře pro pražský designSUPERMARKET, jak na něj zapůsobili čeští designéři a jaký bude Fashionclash Maastricht 2015, který bude pracovat s tématem genderu.

03275661.jpeg

Metodou takzvaného speed datingu vybrali kurátoři Fashionclash Maastricht na designSUPERMARKETu 3 české značky, které se zdarma představí na nadcházejícím ročníku holandského festivalu. S podporou Českých center budou mít navíc čeští designéři cestu do Maastrichtu zajištěnou i ze strany ubytování. Atmosféru z vyhlašování výsledků soutěže si poslechněte v reportáži tady.

Absolventka UMPRUM Sofya Samareva organizátory Fashionclash Maastricht zaujala svými účesovými klobouky. Značka Blueberries upoutala originálními 3D tištěnými šperky. Studentka ateliéru Liběny Rochové Barbora Procházková byla se svým projektem vybraná pro přehlídkovou část Fashionclashe. Jak řekla v rozhovoru pro Modeschau, na holandskou přehlídku připraví kolekci inspirovanou filozofií Yohji Yamamota. „Jde o projekt Ikonická recyklace, na kterém pracujeme v rámci zimního semestru v Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM. Každý si vybral jednoho návrháře, nastudoval jeho tvorbu a filozofii a snaží se na ni nějak navázat a rozvést ji dalším směrem. Zaujal mě Yamamotův přístup k masové produkci, který aplikoval v 70. letech. Rozhodla jsem se recyklovat svou kolekci Bohemia.“ Poslechněte si více.

03275660.jpeg

Letošní designSUPERMARKET měl opět příjemnou neformální náladu, ve které se bez zbytečného snobství a chladného odstupu představil průřez současným mladým designem. Právě přátelskou atmosférou, uceleným grafickým a instalačním pojetím a kvalitním kurátorským výběrem je dnes už sedmiletý festival na domácí scéně unikátní událostí. Více si o něm můžete přečíst na www.designsupermarket.cz a rozhovor s ředitelkou události Darinou Zavadilovou si můžete poslechnout tady.

Odkazy:
www.designsupermarket.cz
http://fashionclash.nl
www.sofyasamareva.com
http://pulsebybarbora.tumblr.com
www.blueberries.cz

Playlist:
Mattafix – Big City Life, LEEX Remix (Virgin Rec.)
Dougie F & DJ Fire - Jasmine, Dubbel Dutch Remix (Mad Decent)
Hayden James – Something About You (Future Classic)
Kelela – Send Me Out, Obey City Edit (LuckyMe Rec.)
B. Ames – Sniffles, The Bump Dub (uns.)
Elrose – All The Love (Ultra Bass Records)
Cheeky Charmander – You Ain't Know (uns.)
Tuff Culture – Never Gonna Be (uns.)
Wiley – Born In The Cold, Klimeks Remix (Big Dada)
Spinee – Pretty Green (PC Music)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.