František Kubeš: Mužská emancipace, Jindra Jansová s/s 2013, Gosha Rubchinskiy v Karlin Studios, Designhelp, Fashion Academy

18. květen 2013

Seznamte se s pánskou kolekcí Františka Kubeše, Mužská emancipace byla z části k vidění v únoru a za pár týdnů nás na letním Artsemestru čeká premiéra této výjimečné bakalářské práce. Představujeme také aktuální letní kolekci Jindry Jansové, která organicky navazuje na zimní linii Basic. Oděvy jdou pod povrch kabátů a sak, jsou inspirované podšívkami a pánskými vázankami z luxusních materiálů. Zveme do Karlin Studios na výstavu Acculturated, kde je mimo jiné zastoupený talentovaný ruský návrhář a umělec Gosha Rubchinskiy. Připomínáme dobročinnou aukci Designhelp a originální PR kampaň založenou na vzdělávání módních redaktorů – Fashion Academy.

Pánská kolekce inspirovaná vybranými elementy z ženského světa je odjakživa oblíbeným návrhářským tématem, stejně jako dámská linie s pánskými prvky. Zajímavých příkladů je nepočítaně, ze současného českého kontextu je namístě zmínit třeba Mirku Horkou s pánskou kolekcí Žít tebou Za pár týdnů už bude na letním Artsemestru k vidění kompletní bakalářka Františka Kubeše, který pod vedením Pavla Ivančice v Ateliéru módní tvorby pracoval na propojení typických macho stereotypů s jemností a něžností, připisovanou obvykle spíš ženskému světu. V kolekci s názvem Mužská emancipace s příjemnou lehkostí převádí svůj základní koncept do svěží a nositelné podoby. Poslechněte si rozhovor s Františkem Kubešem.

Na jarním Fashion Weeku Designbloku měla premiéru kolekce s/s 2013 Jindry Jansové. V těchto dnech si ji můžete zblízka prohlédnout v La Gallery Novesta na Starém Městě v Praze. Jindra Jansová rozvádí strohou černobílou barevnost předchozí řady Basic do širší palety, drží se ale tlumených odstínů. Střihově navazuje na jednoduchost své výchozí „základní“ řady, zakládá si na kombinovatelnosti jednotlivých kousků napříč kolekcemi. Na Fashion Shake s Jindrou Jansovou natáčela Anna Mayerová.

02893911.jpeg

V Karlin Studios můžete do 2. června vidět výstavu, která se soustředí na současný společenský fenomén, kdy lidé různých kultur žijí vedle sebe na stejném území a nejsou přitom asimilovaní do jednoho kulturního celku. Na skupinové výstavě Acculturated je zastoupený i ruský umělec, skejťák a módní návrhář Gosha Rubchinskiy. O souvislostech a přesazích mezi Goshovým uměním a návrhářskou tvorbou natáčela s kurátorem výstavy Petrem Hoškem Anna Mayerová.

02893908.jpeg

S Veronikou Vidomusovou jsem natáčela o zajímavém konceptu PR kampaně pro společnost Fashion Days. Obvykle PR kampaně a reklamy v Modeschau ignorujeme, ale tahle je založená na vzdělávání módních redaktorů, kterého podle nás není nikdy dost. Poslechněte si více o projektu Fashion Academy.

Tento týden se odehrála další aukce Designhelp, která přispívá ke kultivaci čekáren a chodeb neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole. Do projektu se zapojila řada talentovaných českých šperkařů, módních návrhářů a designérů. Pro aktuální ročník vznikla mimo jiné speciální kolekce šperků inspirovaná neurologií. Poslechněte si rozhovor s Lucií Šmardovou, který natočila Anna Mayerová.

02893913.jpeg

Atmosféru speciální show Jakuba Polanky a Petry Měchurové vám zprostředkuje Ema Janáčková. Natáčela na večeru s názvem Couleur des fleurs by Jakub Polanka & Salon Petra Měchurová. Dvanáct modelů Jakuba Polanky inspirovaly účesy od Petry Měchurové. Šaty z lehkého hedvábí a účesy jako z pohádky o Zlatovlásce se představily v choreografii Olo Křížové. Poslechněte si reportáž.

Spustit audio