Geologie bot, šperky pro nevidomé, Projekt 310

2. listopad 2013

Jaké šperky jsou krásné i poslepu? O tom přemýšlela designérka Markéta Šumová, která je se svými šperky pro nevidomé nominována na Národní cenu za studentský design. Představíme vám také obuv inspirovanou geologickými vrstvami, kterou ukončila studium v Londýně designérka Barbora Veselá. Její boty jste možná zahlédli na letošním Designbloku. Pozveme vás také na neobvyklou módní přehlídku kolektivu mladých tvůrců Projekt 310.

Barbora Veselá o geologických botách
Barevností a vznikem vrstev sedimentů se inspirovala česká designérka Barbora Veselá. Projektem Geology of Shoes letos v létě ukončila studium na London College of Fashion. Boty, které své měkké barevné vzory získaly obrušováním navrstvených zbytkových kůží, jste mohli v Praze vidět v půli října. Do své instalace na Designbloku totiž Barboru pozval kolektiv Vyrobeno lesem. Původně vystudovaná fotografka se pro design obuvi nadchla na stáži v Londýně. A právě tam se pak rozhodla obor vystudovat. Po škole získala práci v jedné tradiční londýnské obuvnické firmě, která se věnuje šití bot na zakázku. Právě tradiční řemeslné postupy a principy konstrukce bot Barboru dál inspirují v její volné tvorbě, kterou můžeme z Prahy sledovat alespoň na jejím webu.

Geology of Shoes from Petr Krejčí on Vimeo.

Markéta Šumová o šperku pro nevidomé
Jaký šperk by si vybral nevidomý člověk? Co by považoval za krásné a zajímavé, co by pro něj šperk znamenal a jak by ho nosil? Markéta Šumová mluvila s mnoha nevidomými a setkala se s nejrůznějšími reakcemi, od pozitivních až po negativní. Nejvíce se dozvěděla díky spolupráci se Sdružením Slepíši. Nakonec se rozhodla pro čedič. Kámen, který je zajímavý na dotek, dobře drží teplo a je možné ho odlít do oblého tvaru příjemného do ruky. Ve spolupráci s tuzemským podnikem, který čedič odlívá jako jediný v Evropě, musela vymyslet speciální postup k výrobě nezvykle malých čedičových objektů. A kromě poroty Národní ceny za studentský design zaujala i luxusní nadnárodní značku Louis Vuitton, která se právě teď shodou okolností o malé odlitky čediče také zajímá. Ukázky z bakalářské práce Markéty Šumové můžete od 4. 11. do 30. 11. vidět na skupinové výstavě UP v prodejní galerii autorského šperku We exhibit v Praze. Nedávno se také zapojila do projektu ZOOT Lokál.

02999022.jpeg

Přehlídka očima návštěvníků i organizátorů PROJEKTu 310
GoPro, Twitter, Hangout a 3D projekce chtějí do své přehlídky zahrnout studenti z kolektivu Projekt 310. Jde jim o zdůraznění náročného procesu vzniku a prezentace autorského designu. Na první oficiální události Projektu 310, módní přehlídce v hotelu Fusion, chtějí zprostředkovat dění na mole i v backstagei a v minidokumentech o jednotlivých kolekcích ukázat jejich přípravu a realizaci. Představí se studentky Ateliéru módní tvorby na UMPRUM Linda Zabilková, Jana Mikešová a Tereza Ledvinová a novou kolekci uvede i zavedená značka LEEDA Lucie Kutálkové. Na Projektu 310 se kromě módních návrhářů podílí i kadeřnice, produkční, fotografka, make-up artist, stylistka, grafický designér, videokameraman, správce sociálních sítí a samozřejmě i marketing & PR. Modeschau se událost rozhodla podpořit hudbou k přehlídkám a celému večeru.

02999030.jpeg

Playlist:
Empress Of – Realize You (uns.)
David Bowie – Love Is Lost, Hello Steve Reich Mix by James Murphy (Columbia)
Bleached – Think Of You (ArtFag)
Angel Haze – Summer Time Sadness Cover (uns.)
Gem Club – Polly (Hardly Art)
Tei Shi – Nevermind The End (uns.)
Eyedress – Nature Trips (Abeano)

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.