Geometrická zima Liběny Rochové, malba a oděv JJ, The Book

24. listopad 2015

O černobílé limitované kolekci a/w 2015 a výstavě studentů UMPRUM ve Vídni jsme mluvili s Liběnou Rochovou. Představíme nový projekt JJ, ve kterém spojují malbu a oděv malířka Lu Jindrák Skřivánková a designérka Jaroslava Jindráková. Zaměříme se také na nový nezávislý časopis na české módní scéně – The Book.

Liběna Rochová: Černobílá geometrie a Ikonická recyklace ve Vídni

Minulý týden představila Liběna Rochová ve svém malostranském ateliéru aktuální podzimní a zimní kolekci. Limitovaná linie, kterou si můžete prohlédnout v galerii na Facebooku Modeschau, je určená k dennímu nošení a odkazuje na rozsáhlou výtvarnější kolekci Oděvní partitury, kterou designérka uvedla letos v květnu v Galerii DOX. Na krásně technicky zpracovaných oděvech jsou motivy černých kruhů a pruhů, plynule rozvedené v tiscích, střizích a aranžovaných motivech. Kolekci ve striktně limitovaném počtu jediného kusu od modelu předvedla bloggerka Ina T., která se stala tváří Liběny Rochové. Kromě aktuální kolekce jsem s Liběnou Rochovou mluvila i o výstavě jejího ateliéru ve Vídni v galerii Mario Mauroner Contemporary Art. Ta je vyvrcholením „světového turné“ kolekce Ikonická recyklace, která se už letos uvedla v New Yorku a v Tokiu. Projekt, ve kterém se studenti zkusili vžít do role nových kreativních ředitelů značek jako Helmut Lang, Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Celine nebo Prada (viz fotogalerie), vznikal ve spolupráci s rakouskou kurátorkou Elisabeth Längle. Vystavené modely studentů ateliéru designu oděvu a obuvi doplní trhané papírové obrazy Liběny Rochové a objekty Zorya a Milana Pekaře, kteří společně připravili speciální kolekci pro tuto příležitost. Prodejní výstava trvá do 16. ledna.

Malba Lucie Jindrák Skřívánkové a oděv Jaroslavy Jindrákové: Nová značka JJ

K propojení výtvarného umění a módy, kterému jsme se v Modeschau věnovali tady, se hlásí nový český projekt JJ. Spolupracují na něm návrhářka Jaroslava Jindráková a absolventka AVU, malířka Lu Jindrák Skřivánková. Fragmenty a motivy z energických obrazů Lu jsou přenesené v digitálním tisku na stoprocentní bavlnu, doplněnou hedvábným úpletem a neoprenem. Jednoduché košilové šaty, košile, sukně a topy svým střihem podporují a citlivě rozvíjí výtvarné motivy. Jde o nadčasovou celoroční kolekci, kterou mají postupně rozšířit i úplety a vlna. Poslechněte si rozhovor s Jaroslavou Jindrákovou a Lu Jindrák Skřivánkovou.

03518653.jpeg

The Book: Inkubátor mladých fotoeditorialů

Časopis The Book je vzpourou a splněným snem těch, které už nebavilo klepat na dveře zavedených magazínů a pak v nich přinejlepším vařit kafe. Mladí stylisté, fotografové a modelky dali nulté číslo nového tištěného časopisu dohromady s minimálními finančními náklady. Vložili do něj svůj čas, nápady a energii a premiérově ho uvedli na Czech Design Weeku. Ačkoliv je kvalita editorialů nevyrovnaná a je vidět, že většina z mladých tvůrců ještě potřebuje hodně praxe, právě The Book může být inkubátorem, který jejich tvorbu podpoří a posune dál. Pokud si magazín zachová svou otevřenost a zahraniční ambice, může být pro mladé talenty jedinečnou příležitostí k praxi a sebeprezentaci. Je také zajímavým a pozitivním potvrzením toho, že ani nejmladší generace neztrácí zájem o papírové časopisy. Poslechněte si rozhovor o konceptu a plánech The Book s kreativní ředitelkou a stylistkou Annou Rekuou.

Odkazy:
http://www.studio-lr.com/
http://jaroslavajindrakova.cz/
http://thebookmagazine.cz/

Playlist:
Visager – Suen Os De La Oscuridad (Kumbale)
UFO Coyuyo – El Barba Dub (Kumbale)
Bacallao – Cptn Mrgn (Kumbale)
Lhasa – El Desierto (Kumbale)
Sonora Machaca – Vacilando Con Ayahuasca (Kumbale)
Tregs – Hermosa Rosa (Fête Pro Unlimited)
Celso Pina Y Su Ronda Bogota – La Negra Nelly (Kumbale)
Soul Divide – Strike, Back To 96 Mix (Plus Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.