Hana Frišonsová: upcyklace košil a Ouroboros Project

7. říjen 2016

Temná atmosféra s dotekem sci-fi a dystopie: kolekce Hany Frišonsové jsou už tradičně vizionářské a futuristické. Zajímavé je, že důležitou roli v nich zároveň hraje ruční práce a tradiční techniky jako třeba háčkování, drhání nebo výšivka. Hanku jsme přivítali živě ve studiu Radia Wave k rozhovoru o workshopu SLOW UP, upcyklaci starých košil a projektu Ouroboros, ve kterém propojila módu s fotografiemi Michaely Karásek Čejkové.

Upcyklace košil: měkká skládanka barev a tvarů

Hana je jednou z designérek, které se věnovaly návštěvníkům mezigeneračního workshopu SLOW UP. Vedle lektorek z projektu Ponožky od babičky nebo art terapeutického projektu šití králíčků podle Hannah Saleh, se v pražském Veletržním paláci také vytvářely šperky a batohy ze starých džínů pod vedením designérek JAKOBY a Lubice Skalské. Hana Frišonsová představovala ruční drhání z různobarevných špagátů z rozpáraných triček. Upcyklaci, která byla leitmotivem celé události, se Hana v poslední době věnovala hlavně v projektu přešívání starých košil na nové unisexové oversized kusy. Patchworkové košile nebo košilové šaty jsou sešité z pečlivě vybraných a poskládaných kusů látek: „Svoji cestu k upcyklaci jsem našla asi před rokem. Přešívání košil není něco úplně nového, ale jde o to najít nějakou svou osobitou cestu. Rozhodla jsem se zaměřit na pastelové barvy a odstíny šedé, které vypadají dobře i po mnoha vypráních. Je příjemné, že upcyklovaný materiál je mnohem jemnější a měkčí než nová košile z obchodu. Sladit a poskládat z několika starších jednu novou košili ale vůbec není jednoduché nebo rychlé.“

Ouroboros Project: performance a fotografie v módě

Upcyklace košil se částečně promítla i do nejnovějšího projektu Ouroboros, ve kterém Hana Frišonsová propojila módu s fotografií. Modely, které vznikly pro výstavu a performance na holandském festivalu Fashionclash Maastricht 2016, nesou velké textilní nášivky výstřižků z fotografií Michaely Karásek Čejkové: „Chtěly jsme společně vytvořit něco, co nám oběma udělá radost. Východiskem byla temná scifi atmosféra a důležitá pro mě byla transformace oděvu prostřednictvím fotografií. Rozhodli jsme se vyrazit do Berlína za performery Hyenaz, se kterými mám už dlouho příjemný přátelský vztah.“ S fotografiemi pak Michaela Karásek Čejková pracovala svojí příznačnou technikou koláže. Oděvy nesou dekonstruovaná objetí, mystické symboly oka a paží propojených do kruhu, které odkazují na motiv hada požírajícího svůj vlastí ocas. „Téma Ouroboros jsme vybrali s ohledem na zadání festivalu Fashionclash Maastricht, kterým byl kulturní dědictví, Heritage. Aplikace fotografií doprovází ruční výšivka.“ Hanu Frišonsovou už brzy vedle řady dalších zajímavých designérů zastihnete v ateliérech SmetanaQ, které se už brzy otevřou kousek vedle Hollaru a FAMU na pražském Smetanově nábřeží.

odkazy:
www.hanafrisonsova.com

Playlist:
Merca Bae – Baechat (Young Vibes)
MINA – Balafon Bata (WAYout Sierra Leone)
R Y K T – 2 O N (Sony)
NSDOS – Yuko (ClekClekBoom Recordings )
Vybz Kartel – Man Straight, Smutlee remix (Tad's)
GoldLink – Rough Soul, YUNG BAE Family Cookout Version (uns.)
Ryan Hemsworth – Burying The Sun (Secret Songs)
Ducky – Rave Tool 52 (uns)
Xelarain – Purple Magic (uns.)
Nightwave – Lotto feat Chippy Nonstop (Heka Trax)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.