Historie trench coatu & Lay Sedláková: A moment of weakness

2. březen 2013

Ústřední inspirací pro aktuální kolekci Lay Sedlákové je historie kabátu trench coat, který visí ve většině dámských i pánských šatníků současnosti. V rámci zimního semestru 2012/13 rozpracovala svoje úvahy o ochranné funkci trenche a o kontrastu mezi vnějšími a skrytými vrstvami oděvu.

Podobně jako klasici trench coatu Burberry přitom sáhla po nových materiálech, které svou strukturou odkazují k lesku latexu a kůže.

Rozhovor s Lay o stáži v Paříži a předchozí kolekci Resort si můžete poslechnout tady. Tentokrát jsme s ní v domovském Ateliéru módní tvorby natáčeli o aktuální řadě A moment of weakness, na které začala pracovat na podzim 2012. „O trench coatu jsem přemýšlela jako o schránce lidského těla, o synonymu ochrany. V průběhu práce jsem ale postupně prostupovala skrz svrchní vrstvy trenche k intimní blízkosti těla. Uvědomila jsem si, že mě zajímá, co se děje pod nimi…“

Trench coat má více než stoletou historii. Vznikl v druhé půli 19. století jako kabát do deště pro britské vojáky. Svůj specifický design nepromokavého vojenského pláště poslal Thomas Burberry do britského úřadu pro válku v roce 1901. K tradičním jménům z historie trench coatů patří i další dvě britské firmy, které ve stejné době pracovaly na podobných konceptech, Aquascutum a Barbour Coats.

Současná podoba trenche vychází hlavně z modelů pro první světovou válku realizovaných v roce 1914, které nosili britští a francouzští vojáci. Po válce nosili veteráni své vojenské kabáty i v běžném životě a civilisté obou pohlaví je od nich velmi brzy přejali. S válkou je spojená i historie pro trench coat specifického raglánového rukávu, jmenuje se podle lorda Raglana, který přišel v krymské válce o ruku. Jeho krejčí pak přišel s praktičtějším střihem pro jeho handicap.

02841171.jpeg

Původní vojenský účel dodnes ovlivňuje podobu i styling trench coatů. Existují dvě základní délky, do půli lýtek a nad kolena. Kabát má dvouřadé zapínání, tradičně na deset knoflíků, a dvě velké kapsy, často také na knoflík. Základní barvou je khaki, později v době druhé světové války přibily béžová a černá. Kromě pásku, který je umístěný přímo v pase, je možné menšími pásky stáhnout i rukávy v zápěstích a vysoký límec kolem krku. Na vojenskou historii jasně odkazují pásky na ramenou. Správný trench chrání svého nositele před deštěm a větrem, není určený do mrazu a sněhu. Trenche si mimo jiné oblíbili Mods v 60. letech a o dvacet let později i heavy metalisti a gotici.

V 90. letech se Burberry rozhodlo tento kultovní kus připomenout a zpopularizovat na globální úrovni. Ve spolupráci s mnoha talentovanými designéry se jim to postupně podařilo. Za poslední úspěšné roky vděčí Christopheru Baileymu, designérovi, který do firmy přišel v roce 2001 po zkušenostech od Donny Karan a Gucciho. Jeho aktuální kolekce Burberry Prorsum podzim zima 2013/14 je jednoznačnou poctou klasickému střihu trench coatu, který je ale představen v super moderních materiálech: lesk kovu, hladkost plastu, průsvitné materiály, tisky leopardí kůže a obrázky srdcí.

02841173.jpeg

Christopher Bailey v rozhovorech přiznává, že základem jeho práce byl archiv. Název kolekce je výmluvný „I Heart Classics“. Klasiku ale Bailey zkombinoval s novými materiály, které evokují prostředí fetišismu. Oděvy jsou ale z luxusních kvalitních látek, které jsou upraveny do tohoto „funky“ vzhledu. To, co se tváří jako neprodyšná lesklá umělina, je často ve skutečnosti stoprocentní kašmír.

Playlist:
Glass Candy – Geto Boys (Italians Do It Better)
Moko – Summon The Strength (uns.)
Azari – Lost In Time, VCO Remix (Turbo Rec.)
Yeah Yeah Yeahs – Sacrilege (Interscope)
Disclosure – White Noise ft. AlunaGeorge (PMR Rec.)
Low – So Blue (Sub Pop)
Powerdowe – Under Awnings (uns.)
Empress Of – Hat Trick (Terrible Records)
El Perro Del Mar – I Was A Boy (Control Group)
Television Sky – Halfmoon (uns.)
Still Corners – Berlin Lovers (Sub Pop)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.