Jakoby a Win Win Love, Second Round, liberecká krejčovina a trendy ss 17

5. květen 2016

Dvě stylové české slow fashion značky Jakoby a Win Win Love se rozhodly v květnu spojit síly. Vedle rozhovorů s designérkami přinášíme také pozvání na festival udržitelné módy Second Round. Na současnou situaci v českém učení krejčoviny jsme se zeptali vedoucí tohoto oboru z liberecké Střední školy služeb Ludmily Baumrukrové. Na závěr pro vás máme ochutnávku z trendového semináře Jany Máchalové, zaměřeného na příští jaro, 2017.

Dvojitá dávka slow fashion: Jakoby a Win Win Love

Styl značky Jakoby by se dal popsat jako slow and modest. Oděvy a doplňky, které vytváří Kristýna Javůrková, nejsou na první pohled křiklavé, ale o to více zaujmou klidnou a sofistikovanou elegancí. Drží se tlumených odstínů šedé, tmavomodré nebo pudrové a i střihově trvá na nadčasové jednoduchosti. Vedle obvyklých přírodních materiálů Jakoby používá biobavlnu nebo materiál z rozstříhaného a přeskládaného oblečení z druhé ruky.

A právě kreativní práce se secondhandovými zdroji je spojujícím prvkem s mladým kolektivem Win Win Love. Mladý tým se specializuje na vyhledávání a úpravy nechtěného oblečení. Po linii minimalismu a limitované barevnosti vytváří pohodlné a snadno kombinovatelné každodenní kousky, které působí dojmem ucelené kolekce. Během května se se spoluprací obou značek můžete setkat v showroomu Jakoby ve Veverkově ulici. Poslechněte si rozhovor s Jakoby a Win Win Love.

Etická móda má novou platformu: Second Round

Udržitelná móda začíná i u nás zajímat čím dál tím více lidí. Na první ostrůvky pomalé módy, o kterých jsme informovali vloni v lednu, navazuje čím dál tím více nadšenců. Pro ty, kdo se chtějí v nabídce lokálních slow fashion značek zorientovat, jsou tu hned tři prodejní festivaly, které nabízí zajímavý průřez pomalou scénou. Vedle Sustainable Fashion Day, který se odehrál už dvakrát v rámci pražského týdne módy MBPFW, má tento týden svou premiéru nová iniciativa Second Round a na červen se chystá první událost další slow fashion platformy s názvem Sustainability Day.

Jak napovídá název Second Round, květnová událost, která představí v Radlické kulturní sportovně přes 30 značek, se bude točit hlavně kolem recyklace a upcyklace. Poslechněte si o ní více od jedné z organizátorek Gabriely Matuškové.

Liberecká krejčovina: do učení míří čím dál častěji i vysokoškoláci

Nedávno jste v Modeschau mohli slyšet rozhovor s Veronikou M., která se po absolvování dvou humanitně orientovaných vysokých škol rozhodla pro denní studium krejčoviny. O tom, co mladé vysokoškoláky a absolventy humanitních středních škol láká k učebnímu oboru krejčí, jsem natáčela s vedoucí krejčoviny na liberecké Střední škole služeb Ludmilou Baumrukrovou.

Podle čísel z Národního ústavu pro vzdělávání aktuálně v oboru v celé České republice studuje něco málo přes dvě stě lidí. Jak náročné vlastně studium krejčoviny je, kdo na něj míří, čím je specifická liberecká škola a jaké je uplatnění jejích absolventů? Poslechněte si rozhovor s paní Baumrukrovou.

Z trendového semináře Jany Máchalové: čím bude dýchat jaro 2017?

Na závěr přinášíme ochutnávku ze semináře o módních trendech, který pravidelně pořádá teoretička a historička módy Jana Máchalová. S nezaměnitelným humorem a nadhledem na něm prezentuje témata, která budou rezonovat světem módy v příštích sezonách. Tentokrát byly ústředním tématem módní trendy pro příští jaro, 2017. Poslechněte si, o čem by mohly být i české kolekce ss 2017.

odkazy:
www.facebook.com/events/280488692290203
secondround.cz/
www.sos-gs.cz/krejci.html

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.