Jakoby recyklace a basket, Hana Frišonsová: Futuhero, české Primky

24. červen 2014

O recyklaci oblečení, stáži v Berlíně a basketu jsem natáčela s Kristýnou Javůrkovou aka Jakoby. S Hanou Frišonsovou představíme kolekci Futuhero a ohlédneme se za módním festivalem Fashionclash Maastricht. Reportáž z domácího průmyslu je tentokrát z výroby luxusních českých hodinek Prim.

Jakoby recyklace a basket
S Kristýnou Javůrkovou jsme se setkaly ve Stromovce v Bubenči, odkud jsme třemi branami jako do pohádky prošly do zapomenutého komplexu bývalé papírny. Na první pohled vypadá opuštěně, ale ve skutečnosti se v ní děje spousta zajímavých věcí. Mají tu ateliéry fotografové, sochaři a malíři, opravují se tu veteráni a v patře je taiči centrum. Zkouší tu Teatr Novogo Fronta nebo Bratři Formani. Když vystoupáme do vyšších pater, procházíme místnostmi, ve kterých poznávám místa z videoklipu nové české kapely VIDEOS.

K recyklované módě se Kristýna dostala v posledních několika letech, kdy začala přemýšlet o trvale udržitelném designu. Začalo to kolekcí Reset z nebarvené biobavlny (Designblok 2012). Ta byla průřezem základními kusy šatníku, které jsou nejblíž lidskému tělu, obsahovala kromě trik, legín, šatů a mikin i prádlo a ponožky.

V loňském roce Kristýna zamířila na stáž do berlínského designérského studia, které při navrhování svých kolekcí materiálově a inspiračně vychází z oblečení z druhé ruky a z textilního odpadu továren. Po návratu do Prahy rozjela vlastní recyklační koncept: lidem, kteří přinesou svoje staré, nepoužívané oblečení, z něj šije nové, stylové a unikátní kousky. Zatím vznikají batohy z džínových kalhot a v plánu jsou bombery z prošívaných vest.

Souběžně také vzniká basketová pánská linie. Její základ se představil na výstavě Cut Club v AM 180 a momentálně se pracuje na dalších kusech, které by se měly objevit na podzim v příjemném pražském obchodě s pánskou módou Basmatee. Nakoukněte do bubenečské papírny ve fotogalerii a poslechněte si reportáž.

Hana Frišonsová: Futuhero
Hana Frišonsová je designérka se silnou estetickou vizí a výjimečným citem pro technologii a konstrukci kolekce od detailu po celek. A právě díky tomu je s nadšením přijímaná na progresivních zahraničních událostech, jako je Festival for Fashion and Photography ve Vídni nebo Fashionclash v Maastrichtu. Fascinaci budoucností a sci-fi kombinuje se zaujetím pro tradiční ruční práci, nejčastěji s háčkováním, které posouvá novými, zajímavými směry.

03153265.jpeg

Její kolekce jsou expresivní a vzrušující, obsahují vždy zajímavé doplňky od pokrývek hlavy, přes náhrdelníky a tašky až po obuv. Zaujmou na první pohled jako výrazný celek, který je poskládaný ze zdánlivě chaotické, ale ve skutečnosti komplexně promyšlené hry detailů. Nejnovější kolekce Futuhero se v premiéře představila v půli června na holandském festivalu Fashionclash Maastricht. „Pokud je mi něco sympatické, chci být součástí. Proto jsem už podruhé zamířila na Fashionclash, který je pro mě velmi zajímavý. Je to průřez současnou designérskou scénou. Nejezdí tam celebrity, ale opravdu zajímavá a inspirativní média a hledači talentů.“

Na přehlídku Hana připravila 8 outfitů. Pracovala s printem upravené fotografie (Vojtěch Veškrna) z pražského parku Grébovka, metalickou stříbrnou a jemnými pastelovými barvami v odstínech modré a světle zelené. Doplňky, jako zavazadla, boty, náhrdelníky, masky a čelenky, podle svých slov „asimilovala“ háčkováním: „Navázala jsem na náhrdelníky, které jsem dělala už v kolekci Sleepwalkers. Strávila jsem řadu večerů háčkováním, které mě hrozně baví, je to pro mě úžasný relax.“ Více si o kolekci, která vypadá, jako by byla pro pohádkový tým vizionářských vědátorů, poslechněte v rozhovoru.

Český luxusní doplněk: hodinky Prim
Páskové hodinky Prim se u nás začaly vyrábět v 50. letech. Do té doby se u nás nedělaly a ani v současnosti nemají v domácím průmyslu rovnocenného konkurenta. Mezi mladými hipstry jsou populární repasované retro modely a svoje klasické i zánovní Primky ráda nosí střední a starší generace. Výrobu zajišťuje Elton hodinářská, a.s., v Novém Městě nad Metují. V reportáži se dozvíte, jak se hodinky dělají, kdo stojí za jejich designem a jak se za půlstoletí výroby proměnily. Úhlednou moderní továrnou mě provázel ředitel vývoje Libor Hovorka. Probrali jsme se nejnovějšími modely i starými retro klasikami.

Odkazy:
www.kristynajavurkova.com/
http://hanafrisonsova.com/
http://www.prim.cz/

Playlist:
Lil Silva – Mabel (Good Years)
Slow Magic – Girls (Downtown Records)
Garden City Movement – Bengali Cinema (BLDG5)
Lia Ices – Thousand Eyes (Jagjaguwar)
Ballet School – Cherish (Bella Union)
Crater – Brew (Mermaid Ave)
Ryan Hemsworth – Every Square Inch (Last Gang)
Snakehips – Days With You ft. Sinead Harnett (Hoffman West)
Sons of Magdalene – Hold On Hold Still For A Second (Audraglint)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka