Juraj Straka, tisk na textil, Fashion for Fokus

1. duben 2014

Jak se mladý textilní designér ze Slovenska dostal k práci pro první světovou ligu? S designérem Jurajem Strakou jsme natáčeli o navrhování látek pro Lanvin nebo Schiaparelli. Shrnujeme, jaké jsou v Česku možnosti tisku na látky a kde se tiskly aktuální kolekce progresivních českých návrhářů. Přinášíme report z charitativní přehlídky Fashion for Fokus a info o novém návrhářském Atelieru MIK na Palmovce.

Juraj Straka o navrhování textilu pro světové značky
Kariéru mladého designéra ze Slovenska odstartovala soutěž ve francouzském Lyonu. Umístil se na druhém místě a dostal nabídku stáže, která vyústila v šestiletou spolupráci. Momentálně má Juraj Straka ve svém portfoliu návrhy textilu pro značky jako Schiaparelli, Yves Saint-Laurent nebo Lanvin. Poslechněte si, kudy vedla Jurajova cesta k úspěchu a co všechno jeho práce obnáší. Velká jména často znamenají také velká ega, a proto se Ema Janáčková ptala i na to, jak ve světových značkách funguje spolupráce mezi designéry textilu a oděvu.

Kde tisknou čeští návrháři
Iva Burkertová, designérka značky ODIVI, dříve spolupracovala s OP Tiger. Nejnovější kolekci s potisky pivoněk ale absolventka UTB Zlín zadala v Otrokovicích u Sublimace. Tam vznikly i potisky aktuálních kolekcí studentek UMPRUM Kristýny Novákové a Karolíny Juříkové, která ohledně digitálního tisku doporučuje Nizozemsko. Iva Burkertová momentálně pro ODIVI plánuje přechod k tisku na přírodní materiály, a o možnostech digitálního printu proto jedná v Itálii a ve Španělsku. Zajímavý potisk se letos objevil také v kolekci dua AWKWARD, která se představila na London Fashion Week v rámci International Fashion Showcase. Psychedelický kočičí oltář navíc brzy doplní i chrtí varianta, která vzniká speciálně pro dobročinnou kolekci City Souls II.

03094560.jpeg

Diplomku založenou převážně na vlastním designu digitálních tisků má rozpracovanou studentka UMPRUM Romana Wilson. S tisky také delší dobu zajímavě pracuje známá pražská značka Chatty, o jejíž nejnovější kolekci s/s 2014 se více dozvíte v příští Modeschau. V souvislosti s tiskem se vám jistě vybaví i tropicky barevná kolekce LaFormela, inspirovaná obrazy čínského malíře Zhou Fana, která se tiskla v Berlíně. Trojice návrhářů, která se seznámila při studiu liberecké TUL, má ale také zkušenosti s tiskem v liberecké Martille. Zakladatel a ředitel jedné z prvních moderních tiskáren u nás Radomil Mrklas navíc od podzimu otevírá nový studijní obor zaměřený na digitální tisk na liberecké Střední odborné škole textilní. Poslechněte si více v rozhovoru.

Fashion for Fokus
V úterý 1. dubna proběhla v Českém muzeu hudby v Praze charitativní módní přehlídka Fashion for Fokus. Své kolekce ze zimního semestru pro ni do nositelných podob rozvedly tři studentky pražské UMPRUM: Jana Mikešová, Linda Zabilková a Vendula Niklová. Květované prádlo a plavky představila absolventka London College of Fashion Tereza Vu. Přehlídky měly příjemnou atmosféru, jednoduchou nenucenou choreografii, dobrou hudbu a světla. Styling jednotlivých kolekcí byl ale podle mého názoru trochu nevyrovnaný. Nejlépe si s ním poradily Jana Mikešová (její pleteniny doplnily tašky a psaníčka Luciela Taschen a boty od Pavlíny Miklasové) a Linda Zabilková. Zatím poměrně neznámá Vendula Niklová (1. roč. atl. Módní tvorby) si mohla troufnout na zajímavější boty, ale i tak mě její práce příjemně překvapila. Závěrečná kolekce Terezy Vu mi osobně přišla tvarově hodně konvenční, ale publikum ji sledovalo se zaujetím a odměnilo hlasitým potleskem. Celkově měla akce slušnou úroveň, a navíc prospěla dobré věci. Designérky i návštěvníci večera pomohli podpořit nevládní neziskovou organizaci Fokus Praha, která pomáhá lidem s dlouhodobým duševním onemocněním. Více se o ní dozvíte na www.fokus-praha.cz. Jana Mikešová a Linda Zabilková také tento týden zahajují fungování společného showroomu a dílny. Pod názvem Atelier MIK se otevírá ve čtvrtek 3. dubna večer a více se o něm dozvíte v rozhovoru s návrhářkami.

03094559.jpeg

Playlist:
B. Ames – Who You Finna Try, Vogue Mix Old Money (uns.)
Spazzkid – At Fault feat. There Is A Fox (uns.)
Rioux – Lucifer (Connect)
Old Money feat. Mega Max – Chill (Dutty Artz)
Palmistry – Catch (Mixpak)
Tuff Culture – Take Me Away (uns.)
Dubbel Dutch – Deepa Vocal Mix (Mixpak)
Old Money – Mothership Lamin Fofana Remix (Dutty Artz)
Lafawndah – Butter (uns.)
Katie Herzig – I Hurt Too (Independent)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.