Kolekce Z. K. pro včelí královny, továrna na šle Elasta Vestil

5. srpen 2014

Co chystá návrhářka Zuzana Kubíčková na podzimní fashion weeky a proč je její aktuální kolekce a/w 2014/15 v Miláně? Jak funguje česká továrna na šle, která v Krucemburku navazuje na více než stoletou tradici?

Zuzana Kubíčková pro včelí královny, podzimní fashion weeky a Miláno
Jedna z nejsledovanějších mladých absolventek UMPRUM a držitelka ocenění Czech Grand Design 2011 představí na zářijových týdnech módy v Praze dvě kolekce: podzim/zima 2014/15 (tady najdete fotky kolekce) a jaro/léto 2015. „Podzimní kolekce je inspirovaná strukturou hmyzích křídel, konstrukcemi těl bezobratlých živočichů, které mi vždy evokovaly módu a oděv.“ Jednoduché základní kusy se dají zajímavě kombinovat s různými doplňky, objevují se kontrastní barvy i materiály. „Kontrasty se prolínají a celek vytváří jejich kombinace. Jednotlivé vrstvy oděvu přitom tvoří přírodní i umělé materiály.“

Kolekce, ke které vznikly i boty, je aktuálně v milánském showroomu, kde si jí mohou všimnout lidé z vlivných italských médií. Do Prahy se vrátí na začátku září. Uvedení na Unique Fashion Week bude předcházet přehlídka na prvním a největším pražském týdnu módy podzimní sezony – MB PFW, kde se má představit zcela nová kolekce na jaro a léto 2015. Na té Zuzana Kubíčková pracuje právě teď a zatím z ní nikdo mimo její ateliér neviděl ani nitku.

03180722.jpeg

Elasta Vestil: přes sto let šlí z Krucemburku
Továrnou na pružné a pevné stuhy mě provedl Vladimír Štill, člen rodiny, která podnik v Krucemburku před více než sto lety založila. Vyrábí se tu šle s potiskem i vytkávanými vzory, prádlové stuhy, různé popruhy pro medicínské a technické účely, upínací systémy do kufrů a další. Osmdesát procent výroby míří na zahraniční trhy EU, zbývající část zůstává u nás. Továrna Elasta Vestil je podobně jako většina tradičních textilek stavěná do pater, nejstarší budovy v areálu jsou z 20. let. Do výroby můžete nahlédnout obrazem i zvukem.

odkazy:
http://cargocollective.com/zuzanakubickova
http://www.elasta-vestil.cz/

Playlist:
Firas – Stray, Aashton Swift remix (Body Work)
Frances – Fire May Save You, Cesare remix (Kitsune Maison)
Garden City Movement – Terracotta (BLDG5 Records)
JJ – Dean & Me (Sincerely Yours)
Mr. Twin Sister – Blush (uns.)
Alien Alien – Sambaca (Roccodisco Recordings)
FKA Twigs – Two Weeks (XL Recordings)
Moko – Your Love, GotSome Remix (MTA)
Midget – Dip (King Deluxe)
Nömak and L'homme Aux 4 Lettres – Horsequake (Point Point)
Deep Sea Diver – One By One (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.