Kouzlo vintage a restaurování šatů: Prague Vintage Fair no. 2

25. listopad 2014

Pocta píšícím ženám, vytříbenému nadčasovému stylu a propojení vintage se současným mladým designem. Takový byl druhý ročník Prague Vintage Fair, který byl menší, ale zato kompaktnější a zajímavější než loňská premiéra. Hosty Modeschau byly organizátorka události Tereza Schmoranz a restaurátorka textilu z Národního muzea Veronika Šulcová.

Druhý veletrh Prague Vintage Fair přinesl jeden den programu místo tří. Příjemně překvapil zaměřením na menší kvantitu a vyšší kvalitu nabízeného zboží, které prošlo přísným kurátorským výběrem. Lepší bylo i estetické a praktické uchopení prostoru Novoměstské radnice, ve kterém se kromě prodejní výstavy odehrála i série zajímavých přednášek a módní přehlídka. Když organizátoři mluví o netradiční „divadelní“ přehlídce, většinou se výsledku dost obávám. V případě PVF jsem ale byla příjemně překvapená.

Vybrané kusy ze svého šatníku pro ni poskytla konkrétní dáma, paní Alžběta. Nadčasovost kvalitních a stylových oděvů podtrhly současné doplňky, které s nimi skvěle ladily: brýle od Nastassii Aleinikavy a kabelky, pásky a halenky od ELAJEDIOVA. K doprovodnému programu přednášek přispěl i pořad Modeschau, díky organizátorům Prague Vintage Fair dostal prostor k výstavě a prezentaci projekt Shoeast. Zapomenutou každodennost socialistického obuvního průmyslu v ČSSR připomněl Juraj Šuška. Poslechněte si, jak na druhý ročník Prague Vintage Fair zvala organizátorka Tereza Schmoranz.

03264957.jpeg

Jedním z vzácných exponátů na Prague Vintage Fair byly bílé krajkové šaty ze sbírky Národního muzea. Jejich příběh a náročnou obnovu v Modeschau přiblížila restaurátorka textilu z Národního muzea Veronika Šulcová. Ačkoliv byly šaty z fundusu Vinohradského divadla převzaté jako kostým Adiny Mandlové, průzkum dobových fotografií a filmů ukázal, že je nosila spíš Nataša Gollová. Každopádně jde o dlouhé vypasované šaty z francouzské krajky v typické siluetě let 1939/40, které se objevily mimo jiné ve filmu Konečně sami. Poslechněte si rozhovor o restaurování starých šatů v Národním muzeu.

Odkazy:
www.facebook.com/praguevintage
www.nastassiaaleinikava.com/
www.nm.cz/Historicke-muzeum/Oddeleni-HM/Oddeleni-spravy-evidence-a-pece-o-sbirky/

Playlist:
Chelsea Wolfe – The Warden, Maceo Plex remix (Sargent House)
Bblos – Multiples (uns.)
Petit Noir – Chess (Domino)
Et Aliae – Baby (Secret Songs)
The Shivas – You Make Me Wanna Die (K Records)
J. Jean & Lace – I Don't Mind (Ultra Bass Records)
Moko – Don't Walk Away, Jade cover (MTA)
Kučka – Divinity (Nuun Records)
Owlle – Fog, Andrea remix (Jive Epic)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.