Ku*dy Crew: Výšivka jako společenská kritika

5. květen 2015

Slovenská iniciativa zaměřená na radikální vyšívání vznikla v roce 2010. Inspirovaná australskou skupinou Radical Cross Stitch začala vyšívat křížkovou technikou krátké ironické slogany, které se kriticky vymezují vůči současnému dění. Vůbec první výšivkou Ku*dy Crew byla hláška „Němala provokovať“, podle které se jmenuje i aktuální výstava v galerii Artwall v Praze.

Odkaz na uklidňující opakování starých vzorů a nekonfliktních vět o rodinném štěstí a domácí pohodě konfrontuje radikální výšivka s problematickými politickými a společenskými tématy. Vymezuje se vůči genderové nerovnosti, nacionalismu nebo xenofobii. Hesla jako „Narodil sa Kristus pán a mal dvoch otcov“, „Ženy majů gule“ nebo „Jebal pes PMS“ obklopují jednoduché ornamenty, které svou estetikou odkazují na tradiční folklor. Poklidnou ruční práci spojovanou s uzavřeným prostředím domova Ku*dy Crew proměňují v otevřenou aktivistickou společenskou událost. V Praze se do ní můžete zapojit už 16. května, na workshopu v prostoru NoD Roxy v rámci festivalu Queer Eye.

Výstavu Ku*dy Crew můžete na pražské galerii Artwall vidět do 31. června, viditelná je přímo z ulice a přístupná tím pádem kdykoliv. Poslechněte si rozhovor se třemi ze čtyř členek skupiny.

Playlist:
Applescal – Overseas (Atomnation)
Chelsea Wolfe – Iron Moon (Sargent House)
Colleen Green – Pay Attention (Hardly Art)
HVOB – Ghost (Stil vor Talent)
Disclosure – Bang That (uns.)
Lets Jack – Stop Me (G-Mafia Rec.)
Nao – Inhale Exhale (Little Tokyo)
Keep Shelly in Athens – Fractals (Friends Of Friends)
Fantasma – My Wave (Soundway Records)
Maribou State – The Clown (Counter Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka