LEEDA v Modeschau: Filmová kolekce a projekt Metráž, otvíračka Back Yard

31. březen 2015

MARKS je jarně-letní kolekce inspirovaná filmařským prostředím. S designérkou Lucií Kutálkovou jsme kromě oděvů s motivy tejpových značek mluvili i o projektu Metráž, který spojuje módu a ženy bez domova. Přinášíme také report z otvíračky nového pražského showroomu Back Yard, který spojuje mladé tvůrce šperků, oděvů a doplňků.

LEEDA: Kolekce MARKS a projekt Metráž

Barevné tejpy, které v průběhu natáčení označují místa, kde má někdo nebo něco stát, si Lucie nejdřív delší dobu fotila. Práce na kostýmech herců jí umožnila dlouhodobě pozorovat pozadí vzniku filmů, od kterého se odráží její nová kolekce na jaro a léto. Součástí linie MARKS jsou potisky graficky upravených tejpových značek i nápisy hlášek z filmařské hantýrky, jako „Action“, „Cut“ nebo „Rolling“. V rozhovoru s Lucií Kutálkovou z LEEDA se dozvíte i o novém projektu Metráž, který vznikl ve spolupráci s dramaterapeutkou Kateřinou Jungovou. Ten dává ženám bez domova příležitost zapojit se do celého koloběhu vzniku a prodeje módní kolekce. Od šití přes zdobení výšivkou nebo korálky až po závěrečnou prezentaci zákazníkům na prodejních akcích. „Hledáme cesty, co koho baví, co kdo umí, snažíme se je něco naučit a vést je celým procesem. Často se zbytečně podceňují, ačkoliv jsou šikovné, kolikrát umí šít, drhat a podobně.“ Pracuje se přitom se zbytkovými materiály LEEDA, Playbag nebo Luciela Taschen. Poslechněte si více.

Back Yard: Showroom podle designérů

03351654.jpeg

Nenápadný dvorek pár kroků od Národní třídy si vybrala skupina designérů pro společnou práci a prezentaci. Pod jednoduchým názvem Back Yard se tu minulý týden oficiálně otevřel prodejní showroom, na který navazuje šperkařská dílna. Pracují tu třeba Nastassia Aleinikava, Michaela Gorcová nebo Blueberries, potkáte tu oděvy Kristýny K, Michaely Čapkové a Pattern, doplňky Alter Deco nebo hravé klobouky Sofye Samarevy. Světlá obdélníková místnost s velkými okny a zajímavou podlahou je zařízená jednoduše a funkčně: šperky jsou v elegantních šedých výkladních truhlách a tyče s doplňky a oblečením se dají díky systému lan a kladek snadno vytáhnout ke stropu, a tak uvolnit místo pro přednášky, projekce a další aktivity, které designéři z Back Yard chystají. Jak uslyšíte v reportáži, otvíračka Back Yard byla hodně rušnou společenskou událostí.

Odkazy:
www.leeda.cz
https://www.facebook.com/bckrd

Playlist:
Flosstradamus – TTU, TroyBoi Remix (All Trap Music)
Grande – Redlight – 9TS, Taiki Nulight x Grande Remix (Lobster Boy)
Kyle Watson – The Clock (Dirtybird)
Reech – Nah Oh (Flat Frog)
Pantheon and Colour Castle – Like That (Jacked Recordings)
Saint – Lovely (uns.)
Skepta – Nasty (uns.)
Skuls – Burn it Down (uns.)
The Weeknd feat. Mike WILL Made-It , SWAE LEE – Drinks on US (Interscope Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.