Léto v pyžamu a zástěrce, porcelánová móda a korálková výšivka

14. duben 2015

Korálková výšivka je tradiční technika haute couture. Poslechněte si, jak s ní v kolekci na aktuální jaro a léto pracuje Tereza Ledvinová a od koho se zdobení rokajlem učila. Podíváme se také na jarně letní novinky českých designérů: kolekci Porcelain od La Femme Mimi, návrhářské zástěrky doplněné autorskými šperky a košilové šaty Zdenky Imreczeové. O návratu sedmdesátek, módě pyžam nošených na venek a dalších trendech na letošní léto jsem natáčela se šéfredaktorkou fashionbook.cz Anit Noskovou a s mladou módní teoretičkou Janou Patočkovou.

O korálkové výšivce s Terezou Ledvinovou a Renatou Jarošovou

Se studentkou UMPRUM Terezou Ledvinovou jsme zajely do malé obce Zásada v Jizerských horách. V regionu se silnou sklářskou tradicí vznikají mimo jiné i skleněné korálky, takzvaný rokajl, kterým Tereza ozdobila kolekci s/s 2015 (MBPFW září 2014). Navštívily jsme paní Renatu Jarošovou, která Terezu a další studenty UMPRUM s touto klasickou haute couture technikou seznámila. Vyšívání korálky se podobně jako většina jejích sousedek naučila nejdřív od maminky a po absolvování průmyslovky působila více než dvacet let jako designérka v místní továrně Preciosa Ornela, která funguje dodnes. Poslechněte si rozhovor o tradičním i novém způsobu vyšívání rokajlem.

Tereza Otáhalíková pro Fashion For Fokus

S tradiční českou rukavičkářskou výrobou NAPA v Dobříši se spojila talentovaná studentka UTB Zlín Tereza Otáhalíková při práci na kolekci pro Fashion For Fokus. Linie navržená speciálně pro charitativní módní přehlídku je o hře s pohybem materiálu. Měkké splývavé linie šatů doplňují kožené rukavice s dlouhými třásněmi, třásně se objevují i na špercích a piercingu obličeje. Modely jsou vždy monochromní, s doplňky tón v tónu, v klidných odstínech šedé a zlaté, jantarově medové barvy. Z dosavadní práce a vývoje Tereziny tvorby je zřejmé, že patří k výrazným talentům místní mladé designérské scény. Poslechněte si více o její nejnovější práci, kterou můžete vidět třeba na přehlídce magisterských prací UTB Zlín 11. června.

Inspirace z interiéru: Kolekce Porcelain La Femme Mimi

Od osobní sbírky porcelánových váz se při práci na kolekci s/s 2015 odrazila designérka La Femme Mimi. Setkaly jsme se v krásném ateliéru v pražských Dejvicích, ve kterém byla vedle hotové aktuální kolekce i spousta dalších zajímavých novinek. Rozpracované modely s posbíranými gobelíny, speciální kousky na zakázku a také moodboard na jaro a léto 2016. Poslechněte si, jak La Femme Mimi převedla porcelán do oděvu, co ji přivedlo k práci s gobelíny a na co se můžete těšit v příští sezóně. Na fotografie z ateliéru nahlédněte tady.

03362678.jpeg

Česká Fancy Apron: Projekt Zástěrka přidává k návrhářským zástěrám i šperky

Každoročně se v módních kolekcích jako silné téma objevuje inspirace domácím prostředím. Tentokrát je to vedle interiérových prvků, jako jsou závěsy, třásně a třapce, nábytek nebo dekorace, i nové pojetí kuchyňské zástěry. Kdybyste chtěli následovat trend, který vlivné módní magazíny popisují jako „fancy apron“, můžete vyzkoušet některou z návrhářských zástěr projektu Zástěrka. Se svou verzí zástěry už díky němu přišli návrháři jako Jakub Polanka, Denisa Nová, Monika Drápalová, Hana Zárubová nebo Zuzana Kubíčková. Nově se navíc Zástěrka spojuje s autorským šperkem, v Bistru 19, ze kterého celý projekt vzešel najdete zástěry ozdobené brožemi od Nastasii Aleinikavy nebo Blueberries.

03362677.jpeg

Letní trendy: 70. léta, méně je více a bohémská pyžama

O návratu 70. let, o třásních, bohémském stylu a zvonových kalhotách jsem mluvila se šéfredaktorkou webu fashionbook.cz Anit Noskovou. Podle Anit je jedním z velkých dlouhodobějších lifestylových trendů návrat k jednoduchosti a přesvědčení, že méně je více. Dotkly jsme se také tématu ironie v módě, kterou v loňském roce zastupovaly zdravotní sandály. Letos jsou na jejich místě pyžama nošená na ven, pro elegantně uvolněný look na společenské příležitosti. Jak přibližuje mladá teoretička módy Jana Patočková, pyžama nošená mimo soukromí domova pochází ze staré Indie, nosili je Indové muslimského vyznání. Slovo pyžamo pochází původně z perštiny, do angličtiny přešlov průběhu kolonizace v 9. století. Původní význam slova pyžamo znamená oděv na nohy, má být volné se stažením u kotníků, z luxusního materiálu, který zaručuje pohodlí. Do moderní evropské módy pyžama přenesla Irene Galitzine, designérka z gruzínské šlechtické rodiny, která se svými „palazzo pyjama“ proslavila v 60. letech v Itálii. Poslechněte si víc od Jany Patočkové a Anit Noskové:

Odkazy:
http://terezaotahalikova.net/
www.lafemmemimi.com
www.zasterka.cz
www.fashionbook.cz

Playlist:
Oscar Key Sung – Premonitio (Two Bright Lakes)
Tuxedo – So Good, Nick Catchdubs Mo' Good Mix (Stones Throw Records)
Tokimonsta – Steal My Attention (Young Art Records)
PVC – Levitate (Bear Fresh)
Tinashe – Vulnerable, Dave Luxe Remix (Sony Music Entertainment)
DJ Sneak – Southern Boy, Dubbel Dutch Remix (Scion A/V)
Beckwith feat. Mark Borgazzi – Lil Bit (Love & Other)

Tereza Otáhalíková pro Fashion For Fokus

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.