Minulost a současnost české paličkované krajky

20. leden 2015

Strojová výroba paličkovaných krajek je u nás koncentrovaná na jižní Moravě. Přinášíme reportáž z drnovického Topaku, kde se dodnes paličkuje na strojích z dob Rakouska-Uherska, a rozhovor s návrhářkou Klárou Nademlýnskou, která s paličkovanou krajkou pracuje téměř ve všech svých kolekcích.

Paličkovaná historie

První doklady krajek historici datují do 15. století, přičemž o prvenství se přetahují Italové s Vlámy. Největší boom znamenalo 17. a 18. století, kdy bez nich nemohli vyjít kněží, šlechta, důstojníci a hlavně členové královských dvorů. S průmyslovou revolucí se strojová výroba paličkovaných krajek rozjela i u nás. Letovická manufaktura začala fungovat ve 30. letech jako první svého druhu na evropském kontinentu. První bobinetové stroje se do ní tajně pašovaly z Anglie, která si v té době svůj vynález chránila a vývoz strojů trestala smrtí. Podniku, který měl centrálu ve Vídni a provozoval závody v českých, rakouských i italských městech, postupně vyrostlo několik domácích konkurentů. Pro všechny byla zlomem první světová válka a vznik samostatné Československé republiky. Krajky se také přestávaly nosit, z velké části i proto, že docházelo k odklonu od krojů. Proto továrníci nakupovali nové stroje a pokoušeli se konkurovat francouzskému zboží.

Hospodářská krize a druhá světová válka pak znamenaly další výrazný předěl. V roce 1946 vznikl národní podnik Tylex, který zahrnul veškerý krajkářský průmysl v zemi, kromě Letovic také oblast Krušných hor a Vamberecka. O dva roky později pak došlo k přestěhování všech paličkovacích strojů do závodu v Drnovicích, kam byla převedena veškerá výroba paličkovaných krajek u nás. V tamní továrně, která už dnes funguje na Tylexu nezávisle, pod vlastním jménem Topak, se na strojích z dob rakouského císařství paličkuje dodnes. Poslechněte si reportáž o historii a současnosti výroby krajek v Drnovicích. Továrnou mě provázela Ivona Zouharová z vedení společnosti a ředitel výroby Zdeněk Hladík. Fotogalerii z továrny najdete tady.

Čeští designéři a paličkovaná krajka

S paličkovanými krajkami má zkušenosti řada českých designérů. Místo kompletního výčtu, který by byl krásným materiálem na knihu nebo výstavu, bych ráda připomněla několik zajímavých příkladů z posledních let. Se starými krajkami pracovala vloni v rámci speciální vintage kolekce Monika Drápalová a zajímavý snový upgrade krajek sesbíraných po antikvariátech a bleších trzích předvedla v kolekci Travel Suits (2011) Zuzana Kubíčková.
Expresivní pokrývky hlavy a obličeje ozdobil krajkami student UMPRUM Filip Jakab v kolekci Candy Yuun (2013).

V reportáži z továrny Topak zaznělo jméno brněnské designérské značky AlešBáry, která se práci s krajkou věnuje dlouhodobě. Za kolekci z krajek z Topaku vyhráli AlešBáry na veletrhu Styl a Kabo v roce 2005 titul Výtvarník sezóny. S krajkou pracuje příznačně minimalistickým sofistikovaným stylem také designérka a profesorka UMPRUM Liběna Rochová, potkáte ji i v její aktuální kolekci aw 14/15.

Téměř do všech svých kolekcí paličkovanou krajku zahrnuje návrhářka Klára Nademlýnská. Pravidelně používá krajky z Francie a také českého Topaku. Poslechněte si, jaké se rozhodla zpracovat pro kolekci na letošní jaro a léto a jaká bude kolekce aw 15/16, kterou připravuje na březnový Prague Fashion Weekend.

Odkazy:
http://www.topak.cz/
http://www.klaranademlynska.cz/
http://www.alesbary.cz/
http://www.tprj.net/
http://cargocollective.com/zuzanakubickova

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.