Móda a výtvarné umění: Přesahy i odstup

11. srpen 2015

Známé holandské designérské duo Viktor a Rolf letos výrazně upozorňuje na propojení módy a výtvarného umění. Na červnové přehlídce návrháři přímo před očima diváků v pařížském Palais Tokio oblékli modelky do obrazů sejmutých ze zdi. V tomto díle Modeschau se proto zaměříme na historii a současnost propojení výtvarného umění a módy a na to, jak umění rezonuje v kolekcích českých designérů.

Viktor a Rolf: Galerie surreálních proporcí

Nejdřív to byla inspirace obrazy Vincenta van Gogha v kolekci pro aktuální letní sezonu. Pak přidali Viktor a Rolf ještě radikálnější stanovisko, které bude bezesporu jednou z nejzajímavějších přehlídek roku. Designéři připravili geniálně promyšlené variabilní konstrukce obrazových rámů, do kterých upnuli textil s aplikacemi klasických maleb holandských mistrů 17. století i spontánní akční malbou moderní doby. Jeden po druhém pak obrazy snímali ze zdi a vlastnoručně přímo na modelce přeskládali do extravagantních oděvů. Svou kolekci pro podzim a zimu 2015/16 popsali jako nositelné umění, jako galerii surreálních proporcí, ve které umění a oděv vzájemně morfují. Odkaz na surrealismus je tu přitom více než na místě, protože jednou z prvních velkých designérek, která převedla výtvarné umění do oděvu, byla Elsa Schiaparelli.

 

the one and only: božská Elsa Schiaparelli a její spolupráce s Dalím na kultovní "shoehat" - jeden z krásných příkladů p...

Posted by Modeschau on 14. srpen 2015

Vzájemná inspirace i despekt: Shiap versus Coco

Návrhářka, která ve 30. letech oslovila ke spolupráci surrealistu Salvadora Dalího, a jak ve své knize Budiž móda říká Jana Máchalová, nechala ženy kráčet vstříc II. světové válce v šatech, které vypadaly jako kusy nábytku, a v kloboucích ve tvaru bot. A už tehdy se vůči Else Schiaparelli objevuje kritický odsudek a despekt, který v různých variacích mezi světy módy a umění nalézáme dodnes. Její rivalka, návrhářka Coco Chanel o ní mluvila jako o té italské umělkyni, která dělá šaty. Dávala tím najevo, že umělecké kreace a reálná móda mají podle ní málo společného. Sama ale přitom úzce spolupracovala s předními umělci své doby, stejně jako všichni velcí návrháři módní historie.

Český kontext: Od Yvese k Liběně Rochové

O propojení obou světů byl přesvědčený i Yves Saint Laurent, který v půli 60. let představil kolekci Mondrian. Elegantní způsob, jakým převedl abstraktní obrazy Mondriana, Poliakoffa a Maleviče do jednoduchých oděvních forem, připomněla v letošním roce práce přední české designérky a profesorky UMPRUM Liběny Rochové. Ta připravila kolekci inspirovanou obrazy českého umělce Milana Grygara, o které si můžete poslechnout tady. Liběně Rochové pomáhala s převáděním abstraktních obrazů Milana Grygara na textil kolegyně z UMPRUM, vedoucí ateliéru textilu Jitka Škopová.

03450217.jpeg

Umění v materiálu: Art protis v módě na MBPFW 2015

Právě textilní výtvarnictví je často spojujícím prvkem světa výtvarného umění a módy. Jedinečným propojením byla například spolupráce návrhářky Karolíny Juříkové a textilní výtvarnice a specialistky na art protis Světlany Kulíškové. Art protis je unikátní československý patent ze 60. let, u jehož začátků stáli grafici a výtvarníci Jiří Trnka, Antonín Kybal a Alois Fišárek. Jak současný a nositelný může být oděv z textilu art protis, se můžete přesvědčit v září na Prague Fashion Weeku, kde Karolína Juříková představí svou druhou kolekci na toto téma. Jde o diplomovou práci z UMPRUM s názvem Utopia, o které si více poslechněte v reportáži z letošních diplomových výstav tu. Rozhovor se Světlanou Kulíškovou o jejím přístupu k art protis a navrhování látek pro Pradu nebo Calvina Kleina si poslechněte tady.

Sprejované obrazy Věry Vtípilové na oděvu Hany Frišonsové

Zatímco art protis je umění vložené přímo do materiálu při jeho výrobě, obrazy v módě potkáme nejčastěji jako potisk na povrchu látky. Nejde ale jen o jednoduchou reprodukci na textil. Například pro aktuální kolekci Monuments, kterou Hana Frišonsová představila na holandském festivalu Fashionclash Maastricht, přetvářela výtvarnice Věra Vtípilová své sprejové motivy přímo na míru jednotlivým kusům oděvu. Kolekce je inspirovaná dystopickým příběhem o konci světa, na jehož ruinách se do sebe zamilují geneticky zmutovaní hrdinové. Na troskách starého řádu pak skládají nový svět. Hana Frišonsová se s Věrou Vtípilovou setkala na designSUPERMARKETu a vzájemné sympatie a respekt k tvorbě vyústily v intenzivní spolupráci. Motivy odráží koncept a příběh kolekce a vznikaly jednotlivým kusům oděvu doslova na míru. Poslechněte si rozhovor o kolekci, která bude v Praze k vidění na zářijovém Prague Fashion Weeku 2015.

03450218.jpeg

Malířka Lu Jindrák Skřivánková: na módě mě fascinuje architektura

Vedle spolupráce designéra s výtvarníkem, kterou zastupuje Hana Frišonsová s Věrou Vtípilovou nebo Karolína Juříková se Světlanou Kulíškovou, u nás vzniká i móda vytvářená samotnými výtvarníky. O jejím přístupu k módě jsem v pražských Vršovicích natáčela s malířkou Lu Jindrák Skřivánkovou. Lu je absolventka AVU, kterou k módě přivedl zájem o architekturu. Ta se často objevuje v jejích výrazně barevných velkoformátových malbách. O oděvu uvažuje jako o architektuře na lidském těle. Zatímco někteří výtvarníci mají vůči světu designu a módy z různých důvodů určitý despekt, Lu se překračování hranic a spojování světů nebojí. Dokazuje to mimo jiné i nový klub, který tento měsíc spolu se svým manželem otevírá. Koncept Hip Running Club spojuje zájem o výtvarné umění, design a módu se sportem a zdravým životním stylem. Poslechněte si celý rozhovor.

Cut Club: oděv v galerii

Vzájemné přesahy z obou směrů dlouhodobě sleduje kurátorka a umělkyně Nik Timková, která společně s týmem AM 180 spustila v českém prostředí ojedinělý cyklus výstav. Série Cut Club představuje vzájemnou hru mezi módou a výtvarným uměním v prostředí nezávislé galerie. Prezentuje designéry s přesahem do výtvarného umění a naopak a naznačuje, že vzájemný odstup a despekt nemá žádný smysl. „V zahraničních institucích není problém najít v instalaci současného umění prvky oděvu nebo obecně užitého umění. Běžně se pracuje s módními fenomény, inspirací z módní reklamy nebo fotografie.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Jednou z designérek / výtvarných umělkyní, které se představily na Cut Club, byla Ninna Berger s projektem Restructional Clothing.

Je zjevné, že výtvarné umění a móda jsou dlouhodobě provázané světy, ačkoliv mezi nimi panuje určité napětí. Existuje celá řada zajímavých příkladů vzájemných inspirací a přesahů, jak zaznělo výše, výtvarným uměním se inspiroval a inspiruje prakticky každý významný módní návrhář. Tento díl Modeschau nemá ambici být kompletním výčtem, jde spíš o to, otevřít diskusi a naznačit několik různých způsobů a možností spolupráce a přesahů, které se otevírají.

Ze současných světových designérů, kteří propojení módy a výtvarného umění posouvají zajímavým směrem, bych na závěr ještě zmínila dvě jména z obou světů, která dosud nezazněla: za módní návrháře je to Hussein Chalayan. Designér, který k artikulaci svých myšlenek vedle módy a umění používá i možnosti nejmodernějších technologií. Opačným směrem, tedy ze světa umění do módy, podniká pravidelné experimentální cesty francouzsko-americká skupina Bernadette Corporation. Ve svých akcích, které jsou zaměřené na kritiku korporací, spojuje performance, módu a umění. Bernadette Corporation se hlásí k odkazu módních tvůrců Vivienne Westwood a Malcolma McLarena, ale třeba také filmaře Jeana-Luca Godarda.

Odkazy:
www.viktor-rolf.com
www.studio-lr.com
www.hanafrisonsova.com
veravtipilova.com
www.lucieskrivankova.com
clubcutclub.tumblr.com
www.bernadettecorporation.com

Playlist:
Drake – 10 Bands, Boots N Pants Remix (Cash Money)
Jensen Interceptor – Auto Express (Body Work)
BNJMN & Shindō – Olympus (uns.)
Lakker – Milch (R&S Records)
Vaski – 3AM, JiKay Remix (Hot Damn)
Kelela – Keep It Cool (Jam City)
Jacques Greene – On Your Side (LuckyMe Records)
Ango – True Blue (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.