Modeschau: Nové módní adresy v Praze i v Brně

10. listopad 2015

Každodenní elegance na míru v pražském Friendly Suits, uvolněný pánský street wear od designérů v Local Story v Brně nebo nový designérský showroom Koncept Story, který spojuje módu, doplňky, šperk a interiérový design. Představujeme tři jména z letošní nové vlny módních adres.

Local Story: Nová pánská adresa v Brně

Brněnskou módní scénu už několik let obohacuje pečlivě kurátorovaný butik Pokojík, značka, obchod a komunita Wolfgang a v neposlední řadě jeden z nejkrásnějších českých designérských showroomů AlešBáry. Letos v říjnu se k těmto ostrůvkům kvalitního módního designu přidal nový obchod Local Story zaměřený na českou autorskou pánskou módu. Setkala jsem se v něm s jeho zakladateli, Kateřinou a Hynkem: „Vybrali jsme minimalistické věci v zemitých tónech z kolekcí Lukáše Pattermana, SegraSegra, Sistersconspiracy nebo Soolista. Jde nám také o to, nabídnout vlastní jednoduchý basic, obyčejné pánské triko na každý den. Tak vznikl projekt Triko jako Brno, ve kterém si každý může přímo na sebe navolit triko podle svých představ. A my mu ho do týdne ušijeme.“ Local Story jde o podporu lokálního módního designu i lokální výroby. Sídlí kousek od Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, v Jaselské ulici. Prostor sdílí s Reparádou a komiksovou palačinkárnou Panksy. Poslechněte si rozhovor o konceptu a plánech Local Story.

 

@friendlysuits_official dnes v Modeschau na #radiowave 18-19:00

Fotka zveřejněná uživatelem Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Lis 10, 2015 v 4:50 PST


Friendly Suits: Nenucená italská elegance v Praze

Dlouholetí přátelé Kryštof Kodl a Petr Jůza spolu vždycky chtěli začít podnikat. Společný zájem o klasickou pánskou eleganci je nakonec přivedl k pokusu o oživení místní módní scény. „Snažíme se českých mužům ukázat, že oblek, který je často braný jako nutné zlo, může být zcela moderním módním prvkem. Když vám dobře sedí a je z kvalitního materiálu, tak v něm budete vypadat dobře, uvolněně a sebevědomě. Inspirujeme se jihozápadem, Itálií a Francií, kde je elegantní oblečení běžnou součástí každodenního pánského šatníku. Přinášíme alternativu místnímu mainstreamu, ke kterému bohužel stále patří džíny, teplákovky a outdoorové věci.“ Otevřeli si obchod spojený se zakázkovým krejčovstvím s názvem Friendly Suits, který najdete v Panské ulici. Nabízí jak „hotovky“, tak obleky, košile nebo boty šité na zakázku. Nezapomínají ani na doplňky a zavazadla a společně s vyhlášeným pražským ševcem Erikem Martinem Lawartem vyvinuli vlastní kolekci bot. Odrazili se od základních, klasických typů elegantní obuvi, jako jsou oxfordky, derby nebo monk straps, připravují se také loafery a vyšší boty. Poslechněte si rozhovor s Kryštofem Kodlem.

 

#bondage #lamp #katerinahandlova get it #konceptstory new designers showroom and shop at Letna #prague #design

Fotka zveřejněná uživatelem Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Lis 4, 2015 v 10:39 PST


Koncept Story: Nový designérský showroom na Letné

Podobně jako čerstvý přírůstek z letošního března, showroom BackYard, i na letošním Designbloku otevřený prostor Koncept Story je výhradně v rukou designérů. Vypouští obvyklý mezičlánek obchodníka, běžný v klasických showroomech a buticích. Své věci tu prodávají a prezentují designéři osobně. Koncept Story založila šperkařka Eliška Lhotská, která stojí také za projektem nedaleké galerie autorského šperku Září. „Celkem je tu 9 designérů, kteří představují své nejnovější práce, ti vytváří společnou dlouhodobou story. Chceme také pravidelně uvádět hosty, tentokrát jsou z oblasti skla: čerstvá absolventka UMPRUM Kateřina Handlová, která kombinuje skleněná svítidla s kůží nebo latexem, a renomovaný umělec Zdeněk Lhotský, který tu prezentuje užitou tvorbu.“ Na veřejně přístupný showroom navazuje dílna, ve které zatím pracují jen šperkaři. Na ploše showroomu je zastoupený oděv, obuv, doplněk, šperk, brýle i interiérový design. Potkáte tu recyklované vintage brýle Optiqua i výrazné autorské okuláry Nastassii Aleinikavy, šperky Elišky Lhotské, lessmore nebo najs. Šperk, ale i interiérový a produktový design zastupuje Morphe by Kristýna Malovaná. Svou módní značku Petiteé tu nabízí Petra Pitelková a speciální model unisex křížence důchodek a lakýrek připravila Karin Říhová ze Shoedaism. Poslechněte si víc v rozhovoru s Eliškou Lhotskou.

Playlist:
Dj Taj – Ballin’ (uns.)
Ariel Pink – Jell-o (4AD)
Shilpa Ray – Oh My Northern Soul (Northern Spy)
Artifakts – Not Quite Gone feat. Michal Menert (uns.)
Billy Kenny – Flashin’ Lights (Dirtybird Records)
Chelsea Wolfe – The Abyss (Sargent House)
Chelsea Wolfe – After The Fall (Sargent House)
Zola Jesus – Aestivation (Mute Records)
Caspian – Darkfield (Triple Crown Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.