Modeschau o Prague Design Weeku a novojičínské továrně Tonak

18. květen 2015

Oděv, doplňky, šperk, ale třeba i dýchající objekty nebo funkcionalistické rakve. Poslechněte si o druhém Prague Design Weeku, který byl poměrně skoupý na módu, ale ukázal zajímavé spektrum současného designu. V druhé reportáži míříme za českým módním průmyslem: do továrny Tonak v Novém Jičíně.

Nechte na hlavě, Tonak se spojuje s mladými designéry

Osvěžující spolupráce s Klárou Nademlýnskou nebo Petrou Ptáčkovou, taková byla vizitka tradiční české značky Tonak na jarní edici prestižního týdne módy Prague Fashion Weekend. Tonak jako jeden z mála tradičních českých výrobců z vlastní iniciativy překročil propast, která v posledních letech zeje mezi tradičním českým průmyslem a současným módním designem. V seriálu z českého módního průmyslu proto tentokrát míříme do továrny Tonak v Novém Jičíně, kde se klobouky vyrábí už od roku 1799. Lokální tradice výroby klobouků sahá ještě mnohem dál, až do 16. století. Zatímco v dobách největší slávy v Tonaku pracovalo na šest tisíc lidí, dnes už je toto číslo o jednu nulu kratší. Značka má ale stále u nás i v zahraničí velmi dobré jméno a velký potenciál. Díky nové marketingové strategii se odhodlala k oslovení mladší generace a navazuje spolupráci s mladými designéry. S reportáží Modeschau jste už vloni mohli navštívit jihočeskou pobočku Tonaku, dříve proslulé Fezko Strakonice, kde se pracuje převážně s ovčí vlnou. V reportáži z novojičínské výroby se dozvíte o specifikách zpracování králičí srsti. Po procházce výrobou zamíříme do vzorkovny, kde jsem s designérkami Beatou Jarošovou a Ladou Vyvialovou natáčela o nejnovější kolekci klobouků na podzim a zimu 2015/16.

03389163.jpeg

Druhý Prague Design Week otestoval jarní termín

Pražský Kafkův dům hostil v polovině května další z řady českých přehlídek designu. V jeho pokojích už jsme v minulosti mohli vidět instalace Designbloku nebo designSUPERMARKET. Od těchto tradičních a hojně navštěvovaných událostí podzimně/zimní sezony se po loňské premiéře rozhodl Prague Design Week vzdálit do jarních měsíců. Představil poměrně zajímavý a pestrý průřez současným designem, ve kterém bylo na můj osobní vkus poměrně málo zajímavých módních značek a projektů, ale i tak se pár milých překvapení našlo. Do fotogalerie nahlédněte tady. Za zmínku rozhodně stojí nové kolekce Zuzany Veselé a La Femme Mimi, brzy se také v Modeschau dozvíte víc o značce Pinwheels. V jednoduché, ale sympatické instalaci představila své účesové a kšiltové klobouky Sofya Samareva, veselou polštářovou bitvu zinscenovala ve své místnosti Eva Vontorová z Ether a hrou se střihovým řešením košil zaujala i nová značka LEM design. Pohádkovou instalaci českých návrhářů představil po londýnské premiéře v Praze Czech Fashion Council. V reportáži jako první uslyšíte jednu z prvaček VOŠON, které byly zastoupené výstavou prací na téma Gender, Michaelu Křižanovou. Netradiční šperky z galerie ZÁŘÍ představí Markéta Šumová a dýchající „uklidňovátko“ s názvem BF uvede Kateřina Pražáková. Dozvíte se víc o polštářových kabelkách Ether. V kontextu s funkcionalismem inspirovanými rakvemi, kterým patří závěr reportáže, bych ráda pozvala na aktuální výstavu věnovanou funerálnímu designu, která běží v Galerii Czechdesign.

Playlist:
Citay – Careful With That Hat (Dead Oceans)
Witch Hats – Hear Martin (Longtime Listener)
London Future – It’s OK (Mad Decent)
Coexist – Alexander Lewis x Medasin (Film Noir)
Callahan – Got Me 4 SEA (4 Seasons)
Overjoy – Like A Wave (Dim Mak Records)
Contraband – She Likes (Mallets)
Tarzan – Les Yeux De Crocodile (Cosmonostro)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.