Modeschau s Michaelou Karásek Čejkovou: Od ilustrace k fotografii

24. květen 2017

Design, šperk, móda i street style. Na fotografiích Michaely Karásek Čejkové můžete vidět to nejlepší ze současné české designérské tvorby. Není náhodou, že ji Designblok oslovil ke spolupráci na fotoknize. V rozhovoru Modeschau se dozvíte o cestě k fotografii a koláži, která vedla od ilustrace.

„Když jsem byla malá, fotku jsem nenáviděla. V sedmé třídě jsem začala kreslit a chodit na výtvarku, moc mě to bavilo a chtěla jsem dělat ilustraci. Táta mi ale koupil foťák a nutil mě chodit s ním fotit. Budil mě třeba v sedm ráno, když jsme byli na dovolené, abych s ním šla fotit.“ Zlom přinesla domácí fotokomora, kterou otec zařídil ve sklepě. „Když jsem viděla, jak se vyvolávají filmy a dělají fotky, tak jsem z toho byla úplně nadšená. Tak mě to dostalo, že jsem pak byla v té fotokomoře pořád zavřená, opustila jsem ilustraci a rozhodla jsem se dělat fotku.“

Karásek Čejková Photographer pro Sofyi Samarevu

Láska k ilustraci silně ovlivnila Michaelin fotografický rukopis. Pracuje s několikanásobnou postprodukcí, fotografie stříhá, přefocuje a kombinuje s ilustrací a skeny: „Ráda pracuju technikou koláže, díky které můžu spojovat různé věci, v realitě nemožné. Mám ráda i tu haptickou ruční práci, při které do obrazu vstupuji víc zblízka než jen zpoza objektivu. Fotky nejdřív skicuji a konzultuji s návrháři. Potom se fotí v ateliéru, tiskne, stříhá a skládá dohromady.“ Jako silnou inspiraci Michaela zmiňuje filmy a současnou japonskou malbu. Ilustrace, které figurují v jejích fotografiích, si buď sama kreslí, nebo jde o upravené skeny ze starých knih.

„Moje první spolupráce s českým designérem byla s Janjou Prokič. Zaujaly mě její šperky z kolekce Superpowers, které jsem viděla na Designbloku. Jsou ve tvaru různých mystických zvířat, která mají nositelům přinášet sílu.“ Vznikla série fotek, které byly zpracované pro Michaelu typickou technikou koláže. Pak následovala zkušenost s módou, ke které studenty předmětu Reklamní a módní fotografie FAMU přivedla Štěpánka Stein.

Karásek Čejková Photographer pro Janju Prokič, modelka Terezie Kovalová

„Každý jsme si vylosovali jednoho studenta nebo studentku z ateliéru Liběny Rochové na UMPRUM. Strašně jsem si přála vylosovat Kateřinu Plamitzerovou, protože se mi její práce líbila ze všeho nejvíc, a skutečně to vyšlo,“ popisuje Michaela Karásek Čejková. Vznikla tak dlouhodobá spolupráce, která přináší řadu osobitých fotografií a koláží. K dalším designérům, se kterými Michaela opakovaně spolupracuje, patří mimo jiné i Sofya Samareva, Hana Frišonsová nebo Tereza Rosálie Kladošová.

Nedávno vyšla nová fotografická kniha Designbloku, pro kterou Michaela nafotila designéry, výstavy i prostředí pražského výstaviště. Poslechněte si, jak kniha vznikala a jaké focení bylo zatím pro Michaelu ze všech nejtěžší.

Karásek Čejková Photographer pro Kateřinu Plamitzerovou, koláž

Playlist:

Guazú – El Fuerte
Forever – Hymn
WASTE – Thorns
GRAŃ & Avbvrn – Personal Joy
Noctilucents – Run With Me
Gil – Te Quiero
SYYMSTRESS ft. Yayoyanoh – Ryde Out
Aylu – Mundo Nuevo
Kurup – Bossa a la Calle
Chino Amobi and Embaci – Hard Staccato

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka