Modeschau: V Galerii Hraničář se otevřel Dům Módy

1. březen 2016

Do Domu Módy v Ústí nad Labem vás zavedeme spolu s kurátorem této výstavy Richardem Loskotem. Mezinárodní výstava v Galerii Hraničář s podtitulem Nesnesitelná rychlost bytí je zajímavým komentářem fenoménu fast fashion. Ohlédneme se také za workshopem pletení a háčkování, který propojil babičky pletařky ponožek s mladými designérkami.

V Galerii Hraničář vyrostl fiktivní obchodní dům, ve kterém se můžete posadit na obří modrou ruku trhu nebo si v superzrcadlové kabince vyzkoušet a následně zdarma odnést svůj „originální“ kus fast fashion. Hned u vstupu si můžete pod zářící cedulí ve stylu orientačních plánů nákupních center vyzvednout katalog v podobě lifestylového časopisu. Ve třech patrech Domu Módy se setkáte se zajímavými pracemi mladé generace českých i zahraničních umělců. Potkáte manipulaci recyklovaného oděvu Ninny Berger, textilní sochu Nik Timkové, antropomorfní ramínka Ivany Zochové, vykopávku člověka z doby počítačové a plastové od Romany Drdové nebo konzumní trička od Barbory Kleinhamplové. Výstavu Dům Módy můžete navštívit v odpoledních a večerních otvíracích hodinách až do poloviny července. Kromě bohatého doprovodného programu workshopů, projekcí, představení a diskusí se na výstavě pravidelně obměňují dočasné intervence. Ta aktuální patří nejnovějším figurálním tiskům na textil Lu Jindrák Skřivánkové. Poslechněte si reportáž z Domu Módy a nahlédněte do výstavy ve fotogalerii tady.

03582253.jpeg

Hladce obrace II: Pletení a háčkování s babičkami i designérkami

Před pár dny se uskutečnilo druhé pokračování workshopu, který Modeschau pořádá společně s obecně prospěšnou společností Elpida. Vedle setkání s tradičními i novými pohledy na ruční techniky pletení a háčkování je smyslem události i propojování generací. Pletařky z projektu Ponožky od babičky se opět sjely z různých měst a trpělivě učily mladé i starší zájemce. Z designérů se události zúčastnily Jana Mikešová, Hana Frišonsová a Tereza Rosalie Kladošová, která přijela rovnou z přehlídky své pletené kolekce na madridském týdnu módy. Jak se celá akce vydařila, se můžete přesvědčit v reportáži a ve fotogalerii tady a na příští workshop ve spolupráci Modeschau a Elpidy se můžete těšit v druhé polovině září v Praze a v Brně.

Odkazy:
http://hranicar-usti.cz/
http://elpida.cz/

Playlist:
Inkke – Atomtan
Future Brown – Big Homie (feat. Sicko Mobb)
Ducky – Work (Mstk Remix)
False Witness – Crystal
Ana Gnučči Rab – A.Rab ft Anaye
Dehousy – Temple
Chelsea Wolfe – Hypnos
Miserable – Oven
Zut Zut – PHONE DOWN
Paul Marmota × Genio & Baby Jhonny – Destino Paradiso
Paul Marmota – Cora
Skygaze – Drowned – Love Our Records
Aba Caprix – Rays Streaming Through The Sunroo

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.